Naar school fietsen is niet alleen effectief, maar ook hartstikke leuk. Breng je de kinderen per fiets in plaats van met de auto, dan draagt dat ook bij aan een gezonder lichaam en een scherpere geest. Ook houden je kinderen mooie herinneringen over aan de schooltijd!

Maak je rit naar school een stuk leuker

Gezondheidsvoordelen van fietsen

Een van de grootste voordelen van naar school fietsen is de impact op je lichamelijke gezondheid. Bovendien is het tijdsbesparend, want je krijgt je portie lichaamsbeweging terwijl je een route aflegt die je toch al zou moeten maken. De afstand tot school hoeft geen obstakel te zijn. Met de ondersteuning van een e-bike kun je verder en sneller dan met een reguliere fiets. E-bikes zijn zo een geschikte vervanger van de auto voor iets langere ritten.

Volgens het British Journal of Sports Medicine hebben kinderen die naar school fietsen een betere hartspierconditie dan kinderen die dat niet doen. Dit voordeel uit zich in een lager risico op hart- en vaatziekten op latere leeftijd.

Heel jonge kinderen kunnen natuurlijk niet op eigen kracht naar school trappen, maar met behulp van een bakfiets of fietsstoeltje kun je ze veilig per fiets vervoeren. Je kind zal genieten van de frisse lucht en het buiten zijn. Bovendien wordt het een gewoonte om lekker te bewegen. Is je kind wat ouder en klaar om te fietsen, dan stapt hij of zij sneller zelf op.

Fietsen geeft je hersenen een boost

De educatieve voordelen van fietsen naar school zijn verbazingwekkend!

Een samenvatting van de onderzoeksresultaten wijst erop dat meer lichaamsbeweging en fysieke fitheid de schoolprestaties kunnen verbeteren. Wiskunde en lezen zijn de schoolonderdelen die het meest beïnvloed worden door lichaamsbeweging. Individuele trainingssessies en regelmatige sportbeoefening kunnen de cognitieve prestaties en de gezondheid van de hersenen verbeteren.

Deens onderzoek wees uit dat kinderen die naar school lopen of fietsen in plaats van met de auto of het openbaar vervoer, aantoonbaar beter presteren bij opdrachten die concentratie vereisen, zoals het oplossen van puzzels. De effecten houden tot vier uur nadat ze op school zijn aangekomen.

Maak je rit naar school een stuk leuker

Fietsen voor een betere mentale gezondheid

De voordelen van fietsen beperken zich niet tot alleen fysieke. Fietsen kan een grote bijdrage leveren aan beter mentaal welzijn, voor mensen van alle leeftijden. Tijdens het fietsen let je meer op je omgeving en ben je beter verbonden met de natuur. De ritmische flow van het trappen kan je zelfs helpen een bijna meditatieve staat te bereiken.

Als de ochtenden vóór vertrek naar school aanleiding geven tot spanningen, zul je merken dat samen fietsen kan helpen om dit te veranderen. Ouders zeggen dat ze tijdens de fietstocht naar school op een ontspannen manier kunnen praten over de dag die voor hen ligt en over de eventuele zorgen van hun kind.

Drie ouders delen hun schoolrit.

Fietsen naar school in het Zweedse Jönköping

Chris Lanaway is professioneel fotograaf en vader van twee kinderen. 

"Hier in Zweden wordt fietsen gestimuleerd. We kunnen onze kinderen eenvoudig op school afzetten dankzij de goede en veilige infrastructuur rond school. Er is een snelheidsbeperking van 20 kilometer per uur rond de school en er staan grote borden die je vragen je motor uit te zetten voor minder uitlaatgassen."

"We hebben een fietskar met twee zitjes. Mijn kinderen kunnen weliswaar goed op hun eigen fiets rijden, maar de steile heuvel voor onze deur is net iets te zwaar voor kleinere kinderen. De meiden vinden de rit in de kar geweldig! Ze zijn dol op de afdaling na de klim. Die gaat over een achterafweggetje waarover je hard kunt gaan, het is net een achtbaan voor ze. Ik vind het geweldig als ik ze hoor lachen."

"In de winter is het donker als ik de kinderen afzet en als ik ze ophaal, maar goede verlichting is niet duur en je kunt een high-viz jas dragen zodat mensen je beter opmerken. De meeste dagen fietsen we, maar er zijn in de lente een paar dagen waarop het te koud is. In dat geval lopen we."

Fietsen naar school in het Engelse Londen

Dr. Josephine Perry is gediplomeerd psycholoog en heeft één kind.

"Als ouder vind ik het geweldig dat we met de fiets reizen. Ik vind het heerlijk om de trots in de stem van mijn dochter te horen als ze haar vriendinnen vertelt dat ze het hele eind zelf heeft gefietst. Fijn is ook de voldoening als ze nieuwe fietsvaardigheden leert waar ze eerst moeite mee had."

"Er kan veel zelfvertrouwen ontstaan als je beseft dat je zelf ergens bent gekomen zonder hulp van iemand anders, vooral als je nog maar 6 bent! Het geeft mijn dochter een gevoel van voldoening nog voordat de school opengaat. Ik vind de rit naar huis een geweldig moment om zij aan zij te rijden en de dag door te nemen op een manier die heel ontspannen aanvoelt. Je krijgt geen antwoorden als 'weet ik niet meer' als ik vraag wat ze die dag geleerd hebben."

"Als bewegingspsycholoog weet ik dat lichaamsbeweging vóór schooltijd ons helpt om betere cognitieve vaardigheden te ontwikkelen, creativiteit brengt en ervoor zorgt dat we ons beter kunnen concentreren. Zo weet ik dat mijn dochter elke schooldag optimaal begint en klaar is om te leren."

Fietsen naar school in het Franse Lille

Xavier is marketingdirecteur en vader van drie kinderen

"Mijn dag begint met de vraag aan de kinderen om op de bakfiets te stappen. Om 8.10 uur vertrek ik om mijn zoon op school af te zetten, een aangename 1,2 kilometer lange rit langs het kanaal waar we naar de binnenvaartschepen kunnen kijken. De volgende halte is de school van mijn dochter, een kilometer verderop in de stad. Daarna ga ik naar mijn kantoor."

"Op m'n rit naar het werk stop ik vaak voor een kop koffie, en dan check ik mijn e-mails of verstuur ik berichten. Ik heb de auto ingewisseld voor een elektrische fiets, want dat is minder stressvol. Je bent even lang onderweg, maar dan zonder files en het zoeken naar een parkeerplaats. Mijn kinderen vinden het geweldig. Elke rit naar school geeft hen plezier. Ze zijn vol trots als we met de fiets aankomen, hun vriendjes zijn jaloers op de fietsrit naar school!"

Klaar om het te proberen? Ga op zoek naar de perfecte fiets om naar school te rijden.

Maak je rit naar school een stuk leuker

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen

Tips & tricks
Hoe je de juiste e-bike kiest
Verhalen
Kun jij je auto inruilen voor een e-bike?