E-bike of auto: het lijkt misschien een ingrijpende beslissing, maar dat is het niet. We zeggen niet dat je je auto de deur uit moet doen – zo extreem hoeft het niet te zijn! Voor kortere ritten de fiets kiezen in plaats van je auto, is al genoeg om een verschil te maken.

Twee op de drie autoritten zijn korter dan 8 kilometer. Dat is een fietstochtje van twintig minuten. Tegen de tijd dat je je auto heb geparkeerd en naar de plek van bestemming bent gewandeld, blijft er weinig tijdwinst over. Sterker nog: in veel overvolle steden leg je een ritje over zo'n afstand sneller af op de fiets!

Kun jij je auto inruilen voor een e-bike

Kies de juiste e-bike voor jouw behoeften

Waarvoor gebruik je je auto het meest? Kies een fiets die geschikt is voor dat doel. Als het puur gaat om zelf van A naar B te komen, is de keuze aan elektrische stadsfietsen vrijwel onbeperkt. Als je passagiers wilt meenemen, bijvoorbeeld om je kinderen naar school te brengen, of flink wat boodschappen moet kunnen vervoeren, dan zit je goed mee een e-bakfiets. Een e-bakfiets biedt voldoende ruimte om zelfs grote ladingen te vervoeren en heeft gemotoriseerde trapondersteuning om gemakkelijk rond te rijden met al dat gewicht. Daarmee kan hij hetzelfde werk verzetten als een kleine gezinsauto.

Maak van je woon-werkrit een fluitje van een cent met een e-bike

Een e-bike is een ideaal vervoersmiddel en perfect geschikt voor dagelijks woon-werkverkeer. Als je werkt in de stad waar je woont, is dit de rit waarvoor je de auto het makkelijkst kunt laten staan. Met een e-bike ben je gewoonlijk net zo snel als de rest van het stadsverkeer en omdat de motor een deel van het werk voor je opknapt, kom je niet nat van het zweet aan op je werk!

Aangezien fietsen met een e-bike veel gemakkelijker is, kun je probleemloos twee keer per dag dat korte ritje aan zonder aan het eind van de week doodop te zijn. Van en naar je werk fietsen zou zelfs wel eens je favoriete moment van de dag kunnen worden – het is in elk geval een stuk leuker dan vastzitten in de file.

Kun jij je auto inruilen voor een e-bike

Zorg voor regelmatig onderhoud van je e-bike

Bij een auto maken we ons meestal niet zo druk over het feit dat we zonder benzine kunnen komen te staan of pech kunnen krijgen onderweg naar ons werk, maar mensen maken zich vaak wel zorgen over wat er gebeurt als ze een probleem hebben met hun e-bike. Eigenlijk kan er met een e-bike maar heel weinig mis gaan en de eenvoudigste en meest gebruikelijke problemen, zoals een lekke band, zijn makkelijk thuis of bij een fietsenmaker te verhelpen.  Als je zorgt voor regelmatig routinematig onderhoud is je fiets altijd klaar voor de volgende rit. De SHIMANO-dealer bij jou in de buurt helpt je graag om je fiets in perfecte conditie te houden.

De E-TUBE-app van Shimano maakt het eenvoudig om je accu te controleren. Met deze app kun je de toestand van je accu, de lading en de resterende actieradius goed in de gaten houden, zodat er geen enkele reden is dat je tijdens een rit zonder motorvermogen komt te zitten.

Pluk de vruchten van een betere conditie

Hoe meer je fietst, hoe fitter je wordt. Omdat e-bikes je het fietsen gemakkelijk maken en ze een praktisch alternatief zijn voor korte ritten met de auto, kun je meer beweging in je dagelijks leven inpassen zonder je routines te veranderen. Als je alleen al een dagelijkse autorit van 8 kilometer zou inruilen voor een tocht op je e-bike, dan komt dit overeen met ruim twee uur beweging per week. Dit is al meer dan wat van overheidswege wordt aanbevolen.

Door op de fiets naar je werk te gaan, voldoe je aan de aanbeveling om elke dag lichamelijk actief te zijn en pluk je de vruchten van een betere geestelijke gezondheid door buiten te zijn en contact te maken met de wereld om je heen. E-biken is leuk! Het is trainen zonder dat het als trainen voelt. Misschien wordt het tijd om je sportschoolabonnement op te zeggen?

Kun jij je auto inruilen voor een e-bike

en profiteer van de financiële voordelen van e-biken

Het kopen van een e-bike is in eerste instantie een flinke investering, maar daarna bespaar je geld. Een manier om de initiële kosten te verlagen, is door gebruik te maken van een aankoopregeling via je werkgever. Dankzij de nieuwe hogere bijdrage zou je zelfs een e-bakfiets kunnen aanschaffen. Als je zelfstandig ondernemer bent, kan een e-bike worden aangemerkt als bedrijfsvoertuig. En als je je e-bike voor zakelijke doeleinden gebruikt, kun je een kilometervergoeding declareren, net zoals je dat voor je eigen auto zou doen.

Als je kijkt naar de kosten van woon-werkritten op een e-bike vergeleken met andere vervoersmiddelen, dan blijkt dat je dagelijks geld bespaart. Na de initiële investering zijn de lopende onderhoudskosten aanzienlijk lager dan wanneer je elke dag een auto gebruikt, zeker als je rekening houdt met dure parkeervergunningen en de almaar stijgende brandstofkosten.

Nu je weet dat het helemaal niet zo moeilijk is om je auto in te ruilen voor een e-bike, kun je hier zoeken naar een geschikte fiets en je voorbereiden op de overstap.

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen

Verhalen
Maak het vervoer lichter met een e-cargofiets
Verhalen
Fabels over e-bikes - ontkracht!