thumbnail

Wat is een e-bike?

Wat is een e-bike? Een snelle en eenvoudige methode om van A naar B te komen, een fantastische manier om je conditie te verbeteren, een kans om contact te maken met de natuur, en vooral een hele hoop plezier! E-bikes maken gebruik van een motor die wordt aangedreven door een accu om je het fietsen gemakkelijker te maken, zelfs als de weg omhoog loopt of bij tegenwind.

Op een e-bike lever je zelf een deel van de trapkracht, terwijl de intuïtieve trapondersteuning je een handje helpt wanneer dat nodig is. Je hebt de keuze uit verschillende ondersteuningsstanden, die bepalen hoe hard je zelf moet trappen. Zoef over vlakke wegen in de Eco-modus en schakel de Boost-modus in om heuvels te bedwingen zonder je in het zweet te werken of buiten adem te raken.

Hoe je de juiste e-bike kiest

Zijn e-bikes de moeite waard?

E-bikes zijn de toekomst! Met een e-bike is fietsen voor iedereen een goede optie. Of je nu snel van A naar B wilt komen zonder vast te komen te zitten in het verkeer of te moeten wachten op een vertraagde trein, bus of tram, je op een lekkere manier aan je conditie wilt werken in de frisse buitenlucht of een alternatief zoekt voor korte ritjes met de auto: een e-bike maakt het mogelijk. 

Met trapondersteuning fiets je verder en vlugger dan op een gewone fiets en bepaal je zelf hoeveel moeite je wilt doen. Als je naar kantoor wilt rijden zonder je in het zweet te werken, is dat geen probleem. Maar als je graag zelf meer trapkracht wilt leveren om je fitheid te vergroten, dan kan dat ook. 

Wat voor e-bike moet ik kopen?

Van bakfiets tot vouwfiets, van mountainbike tot racefiets - van elk soort fiets bestaat er wel een elektrische versie. Bij het kiezen van een e-bike moet je je allereerst afvragen waarvoor je hem wilt gebruiken en waar je prioriteiten liggen. 

Spullen of personen vervoeren

Wil je boodschappen of zelfs passagiers kunnen vervoeren op je e-bike? E-bakfietsen worden steeds populairder en vallen vooral in de smaak bij gezinnen en bij mensen die voor kortere ritten graag een fiets gebruiken in plaats van de auto. Met een e-bakfiets is het transporteren van zware ladingen een fluitje van een cent, of je hem nu gebruikt om je kinderen naar school te brengen of voor je wekelijkse rit naar de supermarkt. 

Als een bakfiets wat te groot voor je is of je geen plek hebt om hem te stallen, kun je denken aan een fiets met bagagedrager. Op de drager kun je een kinderzitje, mand of fietstassen bevestigen, zodat je alles en iedereen nog steeds gemakkelijk kunt vervoeren.

Hoe je de juiste e-bike kiest

Comfort

E-bikes maken licht werk van het fietsen en zijn dus lief voor je gewrichten en spieren. Veel e-bikes zijn ontworpen om voor een ontspannen, comfortabele rijhouding te zorgen en hebben een lage instap, waardoor op- en afstappen uiterst eenvoudig is. Als comfort voor jou een hoge prioriteit heeft, zoek dan een fiets uit die je meer rechtop laat zitten, zodat je van je omgeving kunt genieten zonder voorovergebogen over het stuur te zitten. Bij frames met een lage bovenbuis of instap hoef je je been niet over het zadel te zwaaien, en brede banden op hybride, stads- en trekkingfietsen helpen hobbels op het wegdek op te vangen.

Hoe je de juiste e-bike kiest

Gemak

Elektrische vouwfietsen bieden een maximum aan veelzijdigheid en gemak. Je kunt het openbaar vervoer en de fiets combineren om op de meest efficiënte manier van deur tot deur te reizen. Dit soort fietsen is ook geweldig voor personen met beperkte stallingsmogelijkheden, flatbewoners of mensen die op een kantoor werken waar je je fiets de trap op moet dragen. Veel vouwfietsen zijn uitgerust met bagagedragers, zodat je op je e-bike nog steeds aardig wat boodschappen of andere zaken kunt vervoeren.

Fitheid

E-bikes zijn een fantastisch hulpmiddel om je conditie en gezondheid te verbeteren. Op een e-bike kun je verder en vaker fietsen, omdat het minder vermoeiend is dan het rijden op een gewone fiets. Je kunt lastiger terrein het hoofd bieden en langere fietstochten maken. Omdat fietsen met trapondersteuning gemakkelijker is, kun je voor kortere afstanden de auto of het openbaar vervoer eerder links laten liggen en krijg je dus meer lichaamsbeweging. E-biken maakt bewegen leuker en dus zul je het ook vaker doen! 

Als je puur voor je fitheid fietst, is een sportievere fiets het overwegen waard. Daarbij kun je denken aan een hybride fiets of zelfs een racefiets. Omdat ze geen bagagedrager hebben en minder lasten hoeven te kunnen dragen dan een transportfiets, zijn ze wat lichter. Ook is de rijhouding erop gericht om je sneller te laten gaan.

Klaar om je perfecte e-bike te vinden? Breng een bezoekje aan een SHIMANO STEPS-dealer voor een proefrit.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

  • Tips & trucs van de profs

  • Prachtige verhalen van onze ambassadeurs

  • Beoordelingen en voorproefjes van producten

  • Een kijkje achter de schermen bij belangrijke evenementen en wedstrijden

Meld je nu aan!

Gerelateerde verhalen

Tips & tricks
Nuttige tips voor fietsers - leer meer over je fiets
Verhalen
Future Cities - een visie op verandering