Pak de fiets naar je werk en je staat nooit meer in de file. Je komt op tijd aan op je plaats van bestemming, bent lekker in beweging en het is nog leuk ook! Welke fiets je moet kiezen, welke kleding je moet dragen en welke spullen je mee moet nemen, hangt allemaal af van de afstand die je gaat fietsen en hoe efficiënt je route is. We hebben een paar tips op een rij gezet zodat jij de beste keuzes kunt maken voor je woon-werkverkeer.

Waarom fietsen naar je werk?

Meerdere onderzoeken wijzen erop dat fietsen je lichamelijke gezondheid verbetert, obesitas vermindert en je spierkracht verhoogt. Uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door de universiteit van Glasgow in 2017, bijvoorbeeld, bleek dat op de fiets naar je werk gaan leidde tot een lager risico op hart- en vaatziekten (41%), kanker (45%) en sterfte in het algemeen (40%), in vergelijking met naar je werk gaan met de auto of het openbaar vervoer.

In een recent rapport van UN-Habitat wordt gesteld dat de fiets het meest efficiënte vervoersmiddel in de stad is, minder ruimte op de weg in beslag neemt dan auto's en over korte afstanden sneller is dan lopen of het openbaar vervoer. Als je de auto laat staan en op de fiets stapt, bespaar je 150 gram CO2 per kilometer. Elke 7 kilometer die je op de fiets aflegt, levert een besparing van 1 kilogram CO2 in uitstoot op, vergeleken met wanneer je dezelfde afstand met de auto aflegt. 

Fietsen naar je werk levert ook een aanzienlijke vermindering in files op. Volgens de Europese Rekenkamer kosten files Europa jaarlijks ongeveer 1% van zijn bbp – en fietsen kan een grote rol spelen bij het verlagen van die kosten.

Op de fiets naar je werk - alles wat je moet weten

Beter voor jou, voor de planeet, voor iedereen

Voor afstanden van minder dan 10 km in drukke steden zijn fietsen en e-bikes vaak sneller dan elk ander vervoersmiddel. Op langere afstanden spelen andere voordelen mee. Je kunt van deur tot deur fietsen zonder een parkeerplaats te hoeven zoeken of op het openbaar vervoer te hoeven wachten. Als je fietst is je reistijd minder afhankelijk van files of uitval in het openbaar vervoer, waardoor je je tijd beter kunt indelen. Langere ritten zijn een goede manier om aan je conditie te werken en zijn ook nog eens een leuk onderdeel van je dag.

Musthaves voor elke fietsrit

  • Fietsslot of een veilige stalplek op het werk
  • Reparatieset voor lekke banden en basisgereedschap
  • Vochtige doekjes om je gezicht en handen snel schoon te maken
  • Weerbestendige buitenkleding
  • Voor- en achterlichten voor zichtbaarheid overdag en 's nachts

Verschillende soorten woon-werkverkeer

We hebben verschillende soorten woon-werkverkeer getest om te ontdekken wat de verschillen per afstand zijn op het gebied van je gezondheid, benodigde uitrusting, fiets en kleding. Ook hebben we gekeken naar de praktische kant en wat de invloed is van het woon-werkverkeer op je dagelijkse leven.

Op de fiets naar je werk - alles wat je moet weten

Een reistijd van 20 minuten

Omgeving: Stad, een mix van fietspaden en wegen

Moeilijkheidsgraad: Veel verkeer

Afstand: Minder dan 10 km

Een korte afstand tot je werk is een fluitje van een cent met de fiets. Een vouwfiets is ideaal om fietsen te combineren met het openbaar vervoer of om ruimte te besparen op het werk of thuis. Je kunt het rustig aan doen en gewoon dezelfde kleding dragen die je de rest van de dag ook wilt dragen. Als je onderweg over heuvels moet fietsen of altijd net te laat op je werk bent kan een e-bike voordelig zijn. Als dat niet een geval is, is een e-bike niet nodig en bespaart het je maar een paar minuten op je reistijd.

Zelfs een fietstocht van 20 minuten per dag kan een positief effect hebben op je conditie en mentale gezondheid.

Op de fiets naar je werk - alles wat je moet weten

Een reistijd van 45 minuten

Omgeving: Steden en dorpen, een mix van fietspaden en wegen

Moeilijkheidsgraad: Een mix van lange wegen en veel verkeer

Afstand: tot 20 kilometer

In veel opzichten is dit de perfecte woon-werkafstand. In drukke steden ben je op deze afstand nog steeds sneller dan auto's. Je bent lang genoeg aan het fietsen dat het een positief effect heeft op je gezondheid, maar niet zó lang dat je uitgeput aankomt.

Met een e-bike kun je deze afstand afleggen zonder te zweten, waardoor je geen technische fietskleding of schone kleding hoeft mee te nemen. En stadsfiets of hybride fiets biedt de juiste combinatie van comfort, controle en snelheid, zodat je kunt schakelen tussen wegen en fietspaden om de leukste route naar kantoor te vinden.

Voor een rit van 45 minuten kun je casual fietsschoenen dragen, zoals onze EX300 en EX300W, wat je trapefficiëntie verbetert en er goed uitziet, ook naast de fiets.

Een reistijd van 1 uur en langer

Omgeving: Provinciale wegen, fietspaden

Moeilijkheidsgraad: Lange, rechte wegen waar je lekker kunt doortrappen, eventueel wind tegen

Afstand: 20 kilometer of meer

Als je regelmatig een uur of langer per dag op de fiets zit, zul je waarschijnlijk een goede conditie opbouwen. Voor een langere afstand kies je het beste een fiets waarmee je snel en efficiënt van A naar B kunt komen. Dit betekent niet dat je per definitie bij een racefiets met dunne banden en een racestuur uitkomt. Er zijn genoeg sportieve fietsen om uit te kiezen, die perfect zijn om over zowel lange, provinciale wegen te rijden als door de stad te racen.

Als je regelmatig langere afstanden aflegt, is een e-bike een aantrekkelijke optie. Het geeft je de zekerheid dat je op tijd op je werk aan kunt komen. Ook kun je het rustig aandoen, óf juist je conditie verbeteren door zo weinig of zo veel ondersteuning te kiezen als je wil. Over deze afstand zul je waarschijnlijk merken dat het dragen van technische kleding je comfort en efficiëntie verhoogt. Met een paar goede aankopen wordt je fietservaring een stuk aangenamer.

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen

Verhalen
Mensen zoals ik: fietsen en mentale gezondheid
Verhalen
Maak je rit naar school een stuk leuker