Makkelijk fietsen betekent meer fietsen

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar e-bikes maken mensen juist fitter omdat het gemakkelijk is! Toen onderzoekers van de Universiteit van Colorado mensen die verder inactief waren een e-bike gaven en hen vroegen hier minimaal drie dagen per week 40 minuten op te fietsen, bleken de vrijwilligers meer te fietsen dan was vereist! In slechts één maand tijd versterkten ze hun conditie, verbeterde hun bloedsuikerspiegel en verloren ze wat lichaamsvet. Waarom? Omdat e-biken leuk is.

Trapondersteuning is bedoeld om fietsen gemakkelijker te maken en je te helpen je doelen te bereiken. Sportwetenschappers en fitnesscoaches raden veel lichaamsbeweging met lage intensiteit aan om je conditie op te bouwen. Bij het fietsen op een e-bike met trapondersteuning breng je je hartslag in een zone waarin je je conditie opbouwt en calorieën verbrandt zonder dat je je overmatig hoeft in te spannen.

Een e-bike betekent ook dat je grotere afstanden kunt afleggen dan op een gewone fiets, terwijl je je hartslag laag houdt. Stel dat je een uurtje hebt om te fietsen. Zonder e-bike kun je dan misschien maar vijftien kilometer rijden, terwijl je met een e-bike eerder in de buurt van de dertig zult komen!

De ondersteuningsstanden van je e-bike gebruiken om je conditie te verbeteren

Verbeter je conditie

Als je fietst omdat je je conditie wilt verbeteren, vraag je je misschien af hoe je de verschillende standen het beste kunt gebruiken – is het beter om helemaal geen ondersteuning te gebruiken totdat je geen puf meer hebt of moet je in de Eco-modus blijven maar nooit de Boost-modus gebruiken? De verschillende standen zijn er om je te helpen bij het fietsen wanneer je dat nodig hebt. Als je de trapondersteuning gebruikt, kom je verder en fiets je vaker. Voel je dus niet schuldig als je de ondersteuning gebruikt. Het is niet zo dat het goed is voor je conditie om die uit te zetten!

Een juist gebruik van de ondersteuningsstanden van je fiets zorgt dat je de grootste actieradius haalt uit één acculading en helpt je ook bij je sportieve doelen. Op vlak terrein zul je meestal in de Eco-stands rijden. Dit betekent dat je veel van het werk zelf doet en dat je e-bike je net dat beetje steun geeft om het fietsen wat gemakkelijker te maken. Wanneer je een heuvel of meer uitdagend terrein op je weg vindt, is het tijd voor de Boost. In de Boost-stand geeft de motor van je fiets meer ondersteuning. Hierdoor krijg je een extra duwtje in de rug om zonder te veel moeite die klim te bedwingen – je moet er nog steeds wel voor werken, je rijdt niet vanzelf naar de top!

In het begin zul je wellicht ook op kortere hellingen de Boost-stand gebruiken, maar naarmate je meer fietst en fitter wordt, kun je een lichtere ondersteuning kiezen of de Boost-stand minder vaak gebruiken. Als je de motor in de Sport-stand of Eco-stand zet, zullen je benen meer werk moeten verzetten. Naarmate je fitter wordt, zul je de krachtige ondersteuningsstanden alleen nog maar hoeven te gebruiken op erg steile hellingen. Geniet tot die tijd van het gevoel dat het bedwingen van die zware beklimmingen met de hulp van je e-bike je biedt.

De ondersteuningsstanden van je e-bike gebruiken om je conditie te verbeteren

Fitter met een e-bike

Een goede fietsconditie is moeilijk op te bouwen en makkelijk weer kwijt te raken, maar met een e-bike kun je jezelf uitdagen tot zwaardere beklimmingen en langere ritten dan je puur op eigen kracht zou kunnen doen. Bovendien maakt dit het werken aan je conditie een stuk leuker! Met een e-bike kun je voor korte ritjes de auto laten staan, wat resulteert in meer lichaamsbeweging. Afstanden die voorheen te ver waren, zijn nu wel te doen. Daardoor zul je minder snel achter het stuur van een auto plaatsnemen en eerder op het zadel van je fiets gaan zitten. Omdat een e-bike je in staat stelt om gedurende lange tijd te blijven bewegen met een lage hartslag en minder inspanning, kun je verder en vaker fietsen zonder moe of uitgeput te raken – en dat draagt bij aan een betere conditie.

Klaar om je fitheid te vergroten met een e-bike? Maak een afspraak voor een proefrit bij een SHIMANO-dealer in de buurt.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

  • Tips & trucs van de profs

  • Prachtige verhalen van onze ambassadeurs

  • Beoordelingen en voorproefjes van producten

  • Een kijkje achter de schermen bij belangrijke evenementen en wedstrijden

Meld je nu aan!

Gerelateerde verhalen

Tips & tricks
Nuttige tips voor fietsers - leer meer over je fiets
Verhalen
Future Cities - een visie op verandering