Upgrade je fietservaring

Haal meer uit je dagelijkse fietsritten. Van nieuwe kleding tot fellere verlichting, een waterdicht jack of lekbestendige banden, je kunt van alles doen om je deze winter beter en prettiger te fietsen. 

Verander je fiets in jouw fiets

Je fiets is op vele manieren aan te passen, waardoor hij persoonlijk wordt en meer bij jou en je wensen past. Dat begint met je contactpunten; het stuur, het zadel en de pedalen kun je makkelijk afstemmen op jouw postuur en fietsstijl. Zeker je zadel is een zeer persoonlijke keus en heeft grote invloed op je fietscomfort

Welke pedalen je kiest, hangt sterk af van jezelf. Draag je bijvoorbeeld liever casual schoenen of speciale fietsschoenen? Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van pedalen en schoenen voor de rit naar je werk. Met vlakke pedalen kun je vrijwel elke schoen met een platte zool dragen, van je nette kantoorschoen tot laarzen of gympen. Als je langere afstanden fietst kunnen fietsschoenen, die je aan je pedalen klikt, zorgen voor meer stabiliteit en efficiëntie.

Upgrade je fietservaring

Klaar voor elk weer 

Voor fietsers heeft het weer veel meer impact dan voor mensen die met de trein of de auto reizen. Maar met een beetje plannen en de juiste kleding kun je in alle omstandigheden lekker fietsen. Je kunt zelfs genieten van fietsen in de regen! 

Eén van de beste investeringen die je kunt doen, is een goed waterdicht jack. Goedkopere jacks houden de regen buiten maar ook vocht binnen, waardoor je klam en zweterig wordt. Technische stoffen kosten iets meer, maar ze laten je huid ademen. Je kunt dan lekker doortrappen op een natte dag en rond je lichaam blijft het koel en droog.

Wie denkt aan fietskleding voor in de regen, ziet vaak felle kleuren voor zich. Je bent dan goed zichtbaar maar het is niet erg stijlvol als je afstapt. Nu steeds meer mensen door de stad fietsen, maken ontwerpers en fabrikanten ook meer stadse fietskleding die er op en naast de fiets fraai uitziet. Zo kun je er ook modieus bijlopen als het de hele dag regent.

Snelheid en gemak 

Een uitstekende reden om door de stad te fietsen, is dat het je leven simpel maakt. Technische fietskleding is ideaal op de fiets, maar sportoutfits zijn niet altijd de beste keus voor op kantoor of met vrienden in de kroeg. Als je je steeds moet omkleden, is fietsen niet simpel meer! Deze uitdaging heeft ons van Shimano en andere fietsmerken geïnspireerd om schoenen en kleding te ontwerpen die de hele dag bij je levensstijl passen.

Schoenen vormen de basis voor elke outfit. Met de nieuwe EX300 en EX300W heeft Shimano een schoen ontworpen die overal bij past. Met zijn sobere en stijlvolle buitenkant kun je hem overal dragen. De buigzame zool biedt een perfecte balans tussen trapefficiëntie en loopcomfort. Je kunt op de fiets in je pedalen klikken, maar dankzij het subtiel verzonken plaatje kun je er soepel mee door kantoor of de stad wandelen. Ze voelen niet stijf en het plaatje tikt niet tegen de vloer. 

Upgrade je fietservaring

Zorg dat je opvalt

Als je over drukke wegen fietst, vooral bij weinig licht, moet je zorgen dat andere fietsers, automobilisten en voetgangers je zien. Felle kleuren, verlichting en reflecterende kleding maken je beter zichtbaar.

Veel stadsfietsen en e-bikes hebben vaste verlichting, als onderdeel van het ontwerp. Zo zit je nooit meer zonder licht als je ergens langer blijft hangen. Maar als er geen verlichting op je fiets zit, zijn er krachtige maar lichte, oplaadbare lampjes verkrijgbaar. Vaak zit er een dik rubber bandje aan, zodat je ze zonder gereedschap kunt vastmaken. Je kunt ze heel makkelijk opladen met een standaard USB-poort.

Als het donker is, vallen reflecterende stroken op je kleding heel erg op. Maar bij daglicht zie je ze bijna niet. Discrete, reflecterende elementen op de naden en omslagen toveren je ingetogen dagjack om in een gloeiend baken als er een koplamp op schijnt.

Vervangen en upgraden 

Sommige onderdelen van je fiets slijten door gebruik; banden, kettingen en remblokjes moet je vaak nakijken en vervangen als ze versleten of beschadigd zijn. Als je onderdelen moet vervangen, hoef je niet per se dezelfde te nemen. Soms passen andere opties beter bij jouw rijstijl. Een andere band met meer grip of betere bescherming tegen lekken kan beter zijn voor jouw vaste route.  Je lokale Shimano Service Centre kan je adviseren over het upgraden van je vervangende onderdelen om ze langer te laten meegaan of je fietservaring te verbeteren. 

Upgrade je fietservaring

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen

Verhalen
Hoe ver kun je met een e-bike? Van Barcelona naar Girona
Verhalen
People like me - Hoe fietsen zorgt voor betere foto's