Glasgow is een stad die historische architectuur combineert met een modern stadsleven. In augustus 2023 stond Glasgow in het middelpunt van de belangstelling omdat de UCI wereldkampioenschappen wielrennen er werden gehouden. Wij ontdekten hoe het is om deze stad per fiets te verkennen.

We worden de stad rondgeleid door Tom Robertson, die al twee jaar in Glasgow woont. Hij is in het Schotse Aberdeen geboren, maar heeft ook in Nederland en Zweden gewoond.

"Ik heb in Amsterdam gestudeerd, dus ik vergelijk altijd elke fietsrit met de ervaring die ik daar heb opgedaan," zo begint hij. Toen ik nog maar net in Glasgow woonde, had ik geen auto en voelde me een beetje somber omdat ik niet naar de heuvels buiten de stad kon. Toen ik eenmaal de fietsroutes en alle verborgen juweeltjes had ontdekt, veranderde mijn blik op de stad."

Glasgow verkennen

We beginnen onze reis in het bruisende stadscentrum, het kloppend hart van Glasgow met zijn vele Victoriaanse tradities en architectuur. Het Centraal Station van Glasgow is het aankomstpunt voor de vele bezoekers en forenzen die de stad in willen, en tevens het hart van het zakencentrum en de winkelgebieden. Voor Tom is dit één van zijn minst favoriete routes om de stad te doorkruisen, maar vandaag gebruiken we het als startpunt (zie ook ons project Future Cities waarin we een nieuwe visie voor Glasgow presenteren).

Glasgow - Fietsen in de stad

Vanuit het stadscentrum van Glasgow leidt elke windrichting naar een unieke, andere buurt.

Richting het westen kom je in aanraking met de Boheemse cultuur rond de Universiteit van Glasgow en in het Kelvingrove Art Gallery and Museum. Langs Byres Road vind je een scala aan boetiekjes, cafés en bars, waardoor dit gebied het centrum voor cultuur, kunst en onderwijs is.

In het oosten ligt het voetbalstadion van Celtic en kom je langs de levendige Barras Market en de iconische Glasgow Cathedral. In het zuiden liggen de grote stadsparken die zelfs in deze stedelijke omgeving toch wat natuurschoon bieden.

Ten slotte kun je in het noorden de Glasgow Botanical Gardens en de Glasgow University Library bekijken. Het noorden is een lommerrijke woonwijk met een mix van Georgiaanse en Victoriaanse architectuur. In de wijk Finnieston vind je de beste eetgelegenheden en bars en dit gebied is ooit uitgeroepen tot een van de 20 best plekken om te wonen in het Verenigd Koninkrijk!

In het zuiden van de stad rijden fietsers over de kenmerkende Clyde Arc, liefkozend ook wel de Squinty Bridge genoemd, die een verfrissend perspectief biedt op de stedelijke pracht van Glasgow.

Glasgow - Fietsen in de stad

Via de stadsparken kunnen fietsers een groene en bladerrijke route door de stad kiezen. "Om van west naar zuid te komen, kan ik eenvoudig een omweg maken door de parken. Kelvingrove is het grootste park. Het is altijd een uitdaging om een andere route te kiezen zodat je vijf minuten rustig door een park kunt fietsen in plaats van door de drukke straten."

Glasgow - Fietsen in de stad

De natuur in Glasgow

Tom neemt ons mee op een van zijn favoriete routes die in een rechte lijn door de stad voert, op weg naar de natuur rondom Glasgow. "Ik rijd het liefst langs de kanalen. Je kunt het water volgen langs de West Highland Way, vlakbij waar ik woon. Je fietst onderweg door een levendige studentenbuurt, maar dan kom je ineens op een rustig fietspad langs het kanaal. Het mooie van de fiets is de snelheid waarmee je de stad uitrijdt en de natuur kunt ontdekken."

Deze fietspaden hebben een fantastisch vlak wegdek en zijn daardoor populair bij zowel dagelijkse forenzen als mensen die graag aan hun conditie werken of langeafstandsritten rijden.

"De snelle toegankelijkheid van het buitengebied rond de stad is het grootste voordeel van deze fietspaden langs de kanalen. Als je in noordelijke richting naar Milngavie fietst via de West Highland Way, kom je steeds meer fietstoeristen en wandelaars tegen. Op een zonnige avond kun je daar onderweg even genieten van een duik in een meertje langs de route."

Voor veel stedelingen zorgt hun fiets voor een verbinding met de natuur en het geeft ze een gevoel van vrijheid. "Ik fantaseer wel eens dat ik altijd in de natuur zou willen zijn, maar ik ben ook erg gehecht aan de vele aspecten van de stad voor mijn werk en voor de cultuur. Als je in Glasgow bent kun je wandelend of per fiets heel snel de natuur in om even tot rust te komen."

Glasgow - Fietsen in de stad

Ontdek de stad per fiets

Terwijl we langs de historische en moderne plekken van Glasgow slingeren, merken we dat Tom de instinctieve routekennis van een local heeft. "Fietsen in Schotland leek me altijd een beetje een gedoe in vergelijking met het fietsgemak in Amsterdam. Maar toen ik hier meer op verkenning ging, ontdekte ik dat ik heel gemakkelijk ergens naartoe kon fietsen waar ik vroeger de metro zou hebben genomen. Glasgow voelt nu echt klein voor mij."

Ontdek meer fietssteden met Shimano. Verken Barcelona, Hamburg, of Kopenhagen op de fiets.

Glasgow - Fietsen in de stad

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen

Verhalen
Future Cities - een visie op verandering
Verhalen
Voel de opwinding van 's avonds fietsen in de stad