Vredig, groen en badend in het licht. Barcelona is een fietsstad waar mensen volop van het leven kunnen genieten. Je vindt er zowel verrassend rustgevende plekken als een bruisend stadsleven dat je mag verwachten bij een van de dichtstbevolkte steden van Europa.

De Catalaanse hoofdstad koppelt fietsen aan leefbaarheid. In 2015 lanceerde de stad de "Fietsstrategie voor Barcelona", een initiatief om het gebruik van de fiets als voornaamste vervoermiddel te stimuleren. Mensen in de stad werken samen met de gemeente om meer ruimte voor de fiets te creëren en veilig van de stad te genieten binnen geluidsarme, verkeersluwe zones. Gezamenlijk spannen zij zich in voor een gezonde leefomgeving. Dat maakt Barcelona zo'n schitterende plek voor een uitstapje.

Liv Montuori woont al bijna 5 jaar in Barcelona. Ze runt Livablestudio.com en werkt samen met bedrijven om duurzame oplossingen voor mode en textiel te ontwikkelen. Als ervaren stadsfietser deelt Liv haar gedachten over Barcelona als fietsstad en geeft ze leuke tips over hoe je optimaal van de metropool kunt genieten. 

Barcelona - Fietsen in de stad

Barcelona - een stad die verbonden is met de natuur

"Ik heb in vier verschillende landen gewoond en mijn fiets is altijd meegereisd. In ons drukke leven hebben we soms de neiging ons niets aan te trekken van de kracht van de natuur. Door te fietsen, voel ik de inspiratie en de drukte van de stad en kom ik tegelijkertijd in contact met de natuur.

"Barcelona bouwt zijn stad rond mensen. De architectuur laat de zon tussen de gebouwen door schijnen en de straten verlichten. Er zijn overal fietspaden, speelplaatsen voor kinderen en rustige plekken om in de schaduw te zitten. Als ik een afspraak heb aan de andere kant van de stad, weet ik dat ik er veilig heen kan fietsen en van de rit kan genieten."

De 'oude stad' van Barcelona is een karaktervolle wirwar van smalle straatjes. Maar daarbuiten is de stad meer rastervormig. Dit blokkenstelsel heeft zich ontwikkeld tot een superblok, dat negen blokken verandert in verkeersarme buurten. Hierdoor is er meer ruimte voor mensen om elkaar te ontmoeten, te lopen, te fietsen en te spelen.

Niet elke stad waar Liv heeft gewoond is zo fietsvriendelijk. "Ik heb in Londen en in Neurenberg gewoond. In Neurenberg was mijn grootste frustratie dat ik niet met de fiets naar mijn kantoor kon. Om de stad uit te komen moest je met de auto of de bus. Er waren weliswaar mooie fietstochten in het weekend mogelijk, maar ik kon het fietsen geen onderdeel van mijn dagelijks leven maken."

De toezegging van Barcelona om het fietsklimaat te verbeteren kreeg een impuls door de invoering van speciale rijstroken tijdens de pandemie. In ons State of the Nation-rapport van 2022 over e-bikegebruik gaf 51% van de inwoners in Noordoost-Spanje aan dat de fietsinfrastructuur het afgelopen jaar was verbeterd.

Barcelona - Fietsen in de stad

Waar kun je het beste fietsen in Barcelona?

Liv heeft veel lievelingsplekken in en rond de stad waar ze graag naartoe fietst, waaronder het nabijgelegen natuurpark Serra de Collserola. "Ik gebruik mijn fiets om de stad te doorkruisen, maar als ik behoefte heb aan de zee, ga ik daarheen om tot rust te komen. In Barcelona heb je de zee en het fietspad, hinder van verkeer heb je niet.

"Ik ga graag naar het hoogste punt van de stad, naar Collserola. Je hebt uitzicht over de stad, over de zee, terwijl je omringd bent door bomen. Er zijn wijngaarden en bodega's waar je kunt lunchen. Het is niet ver van de stad, maar wel heuvelopwaarts. Ik gebruik mijn e-bike, maar als je moe bent, neem je de kabelbaan naar boven. Het is zo'n voorrecht om in een bruisende stad te wonen en op de fiets naar een plek in de natuur te kunnen gaan.

"Een andere plek die ik graag bezoek is Gracia - dat is een apart dorp in de stad. Een rustige, semi-verkeersvrije buitenwijk met een tijdloze uitstraling. Ik ga naar kleinschalige zaken en familiebedrijven, lokale producenten met streekproducten zonder plastic verpakking. Ik vind het belangrijk om bedrijven met dezelfde kernwaarden te steunen. Van hetgeen je eet weet je waar het vandaan komt, je kunt de producenten ontmoeten. Daarbij smaakt het zo lekker!"

Barcelona - Fietsen in de stad

De toekomst van Barcelona op fietsgebied

Barcelona is natuurlijk niet perfect, en er zijn nog steeds dingen die het fietsen aangenamer en toegankelijker kunnen maken. In de People for Bikes City Ratings staat Barcelona op de 19e plaats van 1.236 wereldsteden en op de 11e plaats van 143 grote steden.

Liv doet enkele suggesties. "Barcelona is ongelooflijk fietsvriendelijk, maar het enige probleem is de vrees dat je fiets wordt gestolen. Als je wilt gaan eten of met vrienden afspreekt, kan dat een zorg zijn. De stad probeert veilige parkeerplaatsen voor fietsen te creëren, maar we zijn er nog niet helemaal."

Een ander punt van aandacht is de verbinding tussen fiets en busvervoer. "Ik denk dat er één ding ontbreekt in Barcelona, en dat is iets wat in de meeste steden in Europa niet kan: de mogelijkheid om je fiets mee in de bus te nemen. Dat kan alleen in de trein en metro. Je fiets meenemen in de bus zou langere reizen toegankelijker maken voor een breder publiek."

Barcelona - Fietsen in de stad

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen

Verhalen
Hoe Europeanen echt denken over e-bikes
Verhalen
Wat zou er gebeuren als iedereen zou fietsen?