Om echte veranderingen teweeg te brengen hebben we een visie op de toekomst nodig. Een visie die passie en betrokkenheid losmaakt, een visie die inspireert en het waard is om voor te werken. Visueel designer Jan Kamensky gebruikt CGI-video om bestaande elementen uit het straatbeeld te verwijderen en die te vervangen door infrastructuur die is ontworpen voor mensen; niet voor voertuigen. Dit is onze visie op steden van de toekomst.

Fietsen kan onze wereld veranderen

Fietsen maakt al decennia deel uit van het moderne stadsleven over de hele wereld. Zowel voor transport als ontspanning, maar sinds kort wordt op grote schaal ingezien dat het ook voor verandering kan zorgen. De fiets laat mensen zich efficiënter verplaatsen. Dat is goed voor het mileu, onze gezondheid en het algehele welzijn.

Steden met schonere lucht, minder verkeer en minder geluidshinder zijn prettiger. Om naar te kijken en om in te wonen.

Als meer mensen zouden fietsen, kunnen onze steden er anders uitzien. En dat is goed voor iedereen. We willen prettige steden, die klaar zijn voor de toekomst. Bij Shimano brengen we in kaart hoe deze steden eruit kunnen zien. Dat doen we met behulp van innovatieve, door de computer gegenereerde animaties.

Dezelfde stad, maar dan beter

Uit recent onderzoek van de Boston Consulting Group is gebleken dat 13 procent van de Europeanen bereid is de auto vaarwel te zeggen. Verduurzaming van de levensstijl is daarbij een van de belangrijkste beweegredenen. Onderzoek van de Europese Fietsersbond laat bovendien zien dat het aantal fietsers in Berlijn met 59 procent en in Londen met 119 procent is gestegen als gevolg van de Covid-19-pandemie. Om voort te bouwen op deze toenames en meer mensen uit de auto te trekken, moeten steden eerst veilige en goede vervoersalternatieven bieden.

Het is aangetoond dat een veilige en aaneengesloten infrastructuur het fietsgebruik stimuleert. Mensen voelen zich dan veiliger en hebben meer vertrouwen in de fiets.

Verbeeldingskracht

Mensen zijn eraan gewend geraakt dat steden, de dichtstbevolkte gebieden, worden gedomineerd door auto's en parkeergarages. Om te prikkelen en echte verandering op gang te brengen, willen we laten zien wat er mogelijk is. Jan Kamensky: "Transformatie begint ook bij de manier waarop we onze wereld zien. De fantasie kan daarbij behulpzaam zijn. Je breekt met de gewoonten van hoe je naar dingen kijkt. Het onderbreekt het normale. Het laat je met een frisse blik naar het heden kijken en het helpt ons te handelen. Laten we beginnen onze wereld op een nieuwe manier te aanschouwen!"

Voor de aftrap van ons Future Cities-project kozen we twee bekende locaties in Berlijn en Londen: de Karl-Marx-Allee in Berlijn en Marble Arch in Londen. Anna Schmalko-Methorst, Marketing Manager van Shimano's Urban Categorie:

"Het is duidelijk dat steden als Berlijn en Londen momenteel te veel straten en wegen hebben die worden overheerst door auto's en daarop ingericht zijn. Ze zijn niet voor mensen ontworpen. We wilden samen met Jan Kamensky gewaagde en innovatieve visies creëren over hoe onze steden eruit zouden kunnen zien."

"We zijn begonnen met de Karl-Marx-Allee en Marble Arch en hebben daarvoor een alternatieve visie op de toekomst gecreëerd. Een visie waarmee onze steden gezonder, veiliger en uiteindelijk prettiger worden om in te wonen."

Maar dit is slechts het begin. Wij staan open voor suggesties en horen graag welke steden wij als volgende kunnen transformeren. Laten we niet alleen mooie voorstellingen maken, maar overgaan tot actie.

Een visie op de Karl-Marx-Allee in Berlijn

De Kar-Marx-Allee, aangelegd tussen 1952 en 1960, is momenteel een vooraanstaande winkellocatie met een breedte van bijna 90 meter en een lengte van ongeveer 2 kilometer. De weg wordt echter gedomineerd door gemotoriseerd verkeer. Voor het Future Cities-project heeft Jan Kamensky de weg opnieuw ontworpen. Het typisch Berlijnse karakter is behouden gebleven, alleen het gebruik ervan is drastisch veranderd. De auto's en de verkeerselementen zijn verdwenen en de omgeving is omgetoverd tot fiets- en wandelgebied. Bomen omzomen de weg, er zijn brede fietspaden met allerlei type fietsen, mensen wandelen en vogels vliegen rond.

Een visie op Marble Arch in Londen

De beroemde plek in Londen rond Marble Arch (naast Oxford street op de hoek van Hyde Park) staat bekend om zijn verkeersdrukte. Meerdere rijstroken overheersen de beroemde bezienswaardigheden. Het voelt niet uitnodigend voor mensen om zich er te begeven.

Na de verwijdering van de beruchte 'Mound' voelt deze toeristische trekpleister nog steeds aan als een plek die niet is aangepast aan de Londense bevolking. Het Future Cities-project van Jan Kamensky laat zien hoe dit gebied een verlengstuk van Hyde Park kan worden. Het bevordert fietsgebruik, welzijn en plezier.

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen

Verhalen
People like me - Hoe fietsen zorgt voor betere foto's
Verhalen
Fabels over e-bikes - ontkracht!