Het stadsleven stopt niet als de zon onder gaat, en het fietsen ook niet. 's Avonds rondrijden kan een compleet andere ervaring zijn dan fietsen bij daglicht. We brengen een bezoekje aan de levendige stad Hamburg om te ontdekken hoe fietsen in de stad aanvoelt als het donker is.

Ga op avontuur in de donkere uurtjes

Je fiets is je toegangspoort tot het avondleven in de stad. Het is een veilige, betrouwbare en snelle manier om de stad te doorkruisen. Je fiets is echter meer dan alleen maar een vervoermiddel – op twee wielen krijg je jouw stad ook op een nieuwe manier te zien. Terwijl sommige straten zich in het duister hullen, lichten andere stadsdelen juist op en ligt de avond op je te wachten om ontdekt te worden.

Wanneer je 's avonds met je fiets op pad gaat, zul je een andere kant van je vertrouwde stad leren kennen. Als de duisternis valt, begint het ritme van de stad te veranderen. De vele mensen op weg van hun werk naar huis kunnen zorgen voor een intense verkeersdrukte. Wanneer het spitsuur eenmaal ten einde loopt, valt er echter een stilte over de kantoorgebouwen en winkelstraten, en verplaatst de energie van de stad zich naar de levendige cafés, bars en andere uitgaansgelegenheden.

Een rondje door Hamburg

Terwijl we door Hamburg peddelen, zien we dat de Strandkai nu stil en rustig is omdat de kantoorgebouwen leeggelopen zijn. We rijden door de Kaiserkai, waar de heldere lichten van verlaten gebouwen worden weerspiegeld door het water en het glanzende beton. Op onze fiets kunnen we ons 's avonds heer en meester van de weg wanen en een gevoel van snelheid en vrijheid ervaren dat overdag onmogelijk is tussen al het drukke verkeer.

De zich naar huis haastende silhouetten verdwijnen uit het zicht en het bewegingstempo van de mensen om ons heen verandert. Rond St. Pauli en de Fischmarkt hangen nog toeristen rond, die net als wij genieten van de rust die de avond brengt. Als we het hart van de wijk St. Pauli naderen, zoeken we onze weg naar de Reeperbahn door het spoor van neonlichten, gelach en muziek te volgen.

Later verlaten we de warmte van een bruisende bar en laten we ons verkoelen door de frisse avondlucht, klaar om naar huis te fietsen. We zoeven langs bushaltes en zwaaiende handen die de aandacht van een taxi proberen te trekken. Op dit late tijdstip is er bijna niemand op de weg te vinden. De trappers ronddraaien, houdt ons warm en wakker. De klanken van de muziek verdwijnen steeds verder in de achtergrond, totdat onze oren alleen nog het geluid van onze banden op de klinkers en het geblaas van de avondbries opvangen.

Waaraan je moet denken als je 's avonds fietst

Als je 's avonds gaat fietsen, moet je verlichting hebben en opvallende of reflecterende kleding dragen. Fietsverlichting is wettelijk verplicht, net zoals wanneer je met een auto in het donker rijdt. De lichten helpen je om de weg te kunnen zien en om zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers. Je hebt goede verlichting nodig zodat je in de donkere delen van de stad duidelijk kunt zien waar je rijdt en gevaren op de weg, zoals kuilen of putdeksels, kunt omzeilen. Op sommige e-bikes en stadsfietsen is standaard een koplamp en achterlicht gemonteerd, zodat je die nooit kunt vergeten. Als je zelf nog verlichting op je fiets moet aanbrengen, heb je de keuze uit tal van duurzame en krachtige USB-oplaadbare lichten.

Mensen die regelmatig in de stad fietsen, kiezen vaak voor twee voor- en achterlichten. Dan heb je altijd reservelichten bij de hand en kun je ook de ene lamp continu laten branden en de andere laten knipperen. Knipperende lichten en bewegende reflectoren maken het voor bestuurders makkelijker om je te zien tussen het andere verkeer. Reflecterende kleding maakt je beter zichtbaar in het donker. Dat geldt vooral voor reflecterend materiaal op je armen of handschoenen, waardoor duidelijker te zien is dat je je arm uitsteekt of afslaat.

Voel je goed op je fiets in het donker

Rijden in de avonduren is leuk en opwindend. Bovendien is het een praktische en snelle manier om de stad te verkennen. Alles wat je nodig hebt om op de fiets te genieten van de avond is goede verlichting, naast je vertrouwde fiets en je gebruikelijke uitrusting. Laat je fiets 's avonds niet thuis achter, hij is je perfecte metgezel in het donker.

Voel de opwinding van 's avonds fietsen in de stad

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen

Tips & tricks
De stad uit - met de hulp van een e-bike
Producten
Nieuwe DEORE XT en DEORE met LINKGLIDE-technologie