Het kopen van een e-bike is een spannende ervaring. Er zijn ontzettend veel fietsen om uit te kiezen, dus het kan lastig zijn om het juiste model te vinden. Om het je makkelijker te maken hebben we een lijst met vragen gemaakt die je aan je fietsendealer kunt stellen.

Het type fiets

Als je een nieuwe fiets koopt, moet je eerst nagaan wat je er precies mee wilt doen en welk type fiets daar het meest geschikt voor is. Bedenk vooraf op welke manier een e-bike in je leven past en waarvoor je de fiets gaat gebruiken. Dat helpt je bij het kiezen van de juiste e-bike.

Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met de aandrijving. In tegenstelling tot andere fietsonderdelen die je gemakkelijk kunt vervangen of upgraden, is de aandrijving van je e-bike een integraal onderdeel van de fiets.

De e-biketechnologie is voortdurend in ontwikkeling dus kies bij voorkeur voor de nieuwste technologie om je fietsplezier en de levensduur van de fiets te maximaliseren. We hebben een lijstje met vragen gemaakt die je aan je dealer kunt stellen zodat je beter inzicht krijgt in de verschillende soorten aandrijvingen en fietstypen.

Gewapend met deze lijst kun je met vertrouwen een fietsenwinkel bezoeken en ben je er zeker van dat je met een e-bike naar buiten komt waar je jarenlang veel plezier van hebt.

Welk aandrijfsysteem heeft deze fiets?

Dit is de eerste en de belangrijkste vraag die je moet stellen. De aandrijving is het hart van je e-bike. Fietsontwerpers en fabrikanten kiezen een merk en een aandrijfsysteem dat past bij het type fiets en het gebruiksdoel.

Er zijn fabrikanten die meerdere aandrijfsystemen produceren die elk zijn afgestemd op verschillende gebruiksdoelen en typen fietsers. Het loont de moeite om wat tijd te besteden aan het zoeken naar de juiste optie. Zoek uit welke Shimano-aandrijving het best past bij jouw gebruiksdoel, zoals woon-werkverkeer, bagagetransport of sportief fietsen. 

Welke vragen stel je aan je dealer voordat je een e-bike koopt

Waar zit de motor?

Motoren kunnen worden geplaatst in de voor- of achternaaf (naafmotoren) of rond de trapas (middenmotoren). Een middenmotor zit ter hoogte van de cranks (waar de pedalen aan zitten) en dus niet in één van de wielen.

Als een fietsontwerper kiest voor een middenmotor, neemt hij die motor als uitgangspunt en ontwerpt het frame eromheen. De geometrie van de fiets wordt zodanig ontworpen dat het extra gewicht van de motor centraal in het frame wordt geplaatst voor een betere balans.

Shimano-aandrijvingen hebben een koppelsensor die berekent hoeveel kracht jij zelf op de pedalen zet. Als reactie hierop kan de motor jou precies de trapondersteuning bieden die je nodig hebt.

Een middenmotor geeft je een mooi uitgebalanceerd en natuurlijk rijgevoel. Het extra vermogen van de aandrijfeenheid ondersteunt subtiel je eigen trapkracht, in plaats van het te overdrijven.

Alles over accu's

Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is: 'Hoe ver en hoe vaak wil ik fietsen?' Actieradius is daarbij het toverwoord. Zorg dat je te weten komt hoe ver je kunt rijden op een volle acculading en hoe lang het duurt om de accu weer op te laden.

De actieradius wordt niet alleen bepaald door de aandrijving. Het gewicht van de fiets en de rijder, het terrein, of je vaak in eco- of juist in boost-modus rijdt - dat zijn allemaal zaken die bepalen hoe ver je met een acculading komt. Niettemin kunnen de fabrikanten van e-bikes een indicatie geven van het verwachte rijbereik. 

Ook de oplaadtijd is een belangrijke factor. Als je 30 minuten naar je werk moet fietsen, heb je andere prioriteiten bij het opladen dan iemand die overweegt om een meerdaagse fietsvakantie met lange dagtrips te gaan maken.

Bekijk ook waar de accu op de fiets is geplaatst en of je hem kunt verwijderen voor het opladen. Als de accu in het frame is geïntegreerd, ziet dat er fraai uit en is de accu ook goed beschermd, maar je moet de fiets dan ook dicht bij een stopcontact plaatsen om op te laden.

Lithium-accu's kunnen niet zo goed overweg met extreme weersomstandigheden. Koud weer kan zeer schadelijk zijn voor de levensduur van je accu. Als je garage heel koud wordt in de winter, kun je overwegen een fiets te kopen met een uitneembare accu zodat je die binnenshuis kunt opbergen en laden.

Wat is het vermogen en het koppel?

Het vermogen van een e-bikeaandrijving wordt gemeten in watts. In de meeste Europese landen mag een motor wettelijk niet meer dan 250 watt continu vermogen leveren.

Het maximum koppel van de aandrijving zegt iets meer over de prestaties van de fiets. Koppel wordt uitgedrukt in newtonmeter (Nm) en geeft aan hoeveel draaikracht de motor heeft. Een hoog koppel betekent dat je de cranks makkelijker kunt ronddraaien als er veel weerstand is, zoals op een steile helling of als je vanuit stilstand gaat trappen.

Een hoog koppel is vooral fijn op off-road e-bikes en e-MTB's waarbij je vaak te maken hebt met steile hellingen en een lage trapfrequentie op de trails. Ook bij het vervoeren van zware bagage of het op gang brengen van een zware bakfiets, is een hoog koppel erg nuttig. 

Bedieningsknoppen, displays en personaliseren

De aandrijfsystemen op e-bikes worden steeds geavanceerder. De cockpit van je fiets heeft bedieningsknoppen waarmee je de mate van ondersteuning kunt instellen. De meeste systemen hebben minimaal twee standen: de eco-modus die stroom bespaart omdat de rijder het meeste werk doet, of een boost-modus als je meer ondersteuning nodig hebt.

Verder zit er vaak een display op je stuur dat aan de aandrijfeenheid is gekoppeld en waarop je kunt zien welke ondersteuningsstand je hebt ingeschakeld, je snelheid en de afgelegde afstand. Er kan ook nog andere nuttige info worden getoond zoals de resterende accucapaciteit en de verwachte actieradius.

Tegenwoordig kun je de aandrijving via Bluetooth koppelen aan een app zodat je de prestaties van het systeem kunt aanpassen aan jouw rijstijl. Met de E-TUBE apps van Shimano kun je bijvoorbeeld de firmware van je aandrijving bijwerken en andere onderdelen van je fiets personaliseren, of je ritten registreren en routes plannen met gps.

Als je de Shimano-aandrijving ziet als het hart van je fiets, dan zijn het display, de bedieningsknoppen en de E-TUBE app het brein.

Je hebt al een goede keuze gemaakt

Gefeliciteerd met je keuze voor een elektrische fiets! Hoewel er de nodige mythes bestaan over e-bikes, heb je al een eerste goede aankoopbeslissing genomen.

Thuis alle informatie opgezocht? Dan wordt het tijd om naar je dichtstbijzijnde Shimano-dealer te gaan en je e-bike-avontuur te beginnen!

Welke vragen stel je aan je dealer voordat je een e-bike koopt

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen

Verhalen
Goede zorg voor je e-bike, thuis en bij de fietsenmaker
Tips & tricks
Nuttige tips voor fietsers - leer meer over je fiets