Zowel voor je veiligheid als fietsplezier is het uiterst belangrijk dat je je e-bike goed onderhoudt. Door thuis een paar eenvoudige controles uit te voeren en met de hulp van de getrainde en gecertificeerde fietsenmakers van een Shimano Service Center kun je je fiets eenvoudig in topvorm houden!

thumbnail

Fietsonderhoud bij je thuis

Wil je graag dat je fiets langer meegaat en soepel blijft werken? De basis daarvoor leg je bij je thuis, door hem regelmatig schoon te maken, te smeren en te controleren.

Banden en ketting

Om de wielen van je fiets draaiende te houden, moet je de banden tot de juiste spanning oppompen en ze nakijken voordat je de weg op gaat. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een voetpomp en een paar minuten tijd. Met zachte banden kan de accu van je e-bike sneller leeg raken en loop je meer kans je wielen te beschadigen.

Als je een traditionele metalen ketting gebruikt, en dus geen riemaandrijving hebt, moet je je ketting schoon en goed gesmeerd houden. Een roestige ketting piept, slaat over en maakt het moeilijker om te trappen. Reinig je ketting met een ontvettingsspray en smeer hem vervolgens met een olie die is aanbevolen voor je fiets. Vergeet niet om de overtollige olie af te vegen, want teveel olie kan vuil aantrekken.

Goede zorg voor je e-bike, thuis en bij de fietsenmaker

Snelle fietscontroles

Controleer regelmatig de remmen en versnellingen van je fiets. Loop met je fiets aan de hand, trek de voorrem aan en controleer of de fiets stopt. Doe nu hetzelfde met de achterrem. Als je remmen de wielen niet onmiddellijk tot stilstand brengen of een onaangenaam piepend geluid maken, is het tijd om ze te laten nakijken!

Ga na dat alle versnellingen werken, zodat je geen problemen zult hebben bij het klimmen of dalen. Je kunt dit naast de fiets doen door het achterwiel op te tillen en langs de versnellingen te schakelen terwijl je de pedalen ronddraait. Als je een interne versnellingsnaaf hebt, hoef je dit niet te doen.

Goede zorg voor je e-bike, thuis en bij de fietsenmaker

Software-updates

Je kunt de app Shimano E-Tube gebruiken om je instellingen aan te passen en je firmware te updaten. Een goede zorg voor het 'brein' van je fiets is net zo belangrijk als het in de gaten houden van zijn mechanische staat.

Hoe je weet dat het tijd is voor een bezoekje aan een Shimano Service Center

Elke fiets heeft regelmatig een grote onderhoudsbeurt nodig, hoe goed je er ook voor zorgt. Het is een uitstekend idee om je fiets eens per jaar helemaal te laten nakijken, eigenlijk net zoals bij een APK-keuring van je auto. Als je veel of onder slechte omstandigheden fietst, moet je wellicht vaker een afspraak maken om je fiets te laten verzorgen.

Als je tussen twee onderhoudsbeurten last hebt van gepiep of geratel, er sprake is van schakelproblemen of slecht werkende remmen, dan kan een fietsenmaker van je Shimano Service Center het probleem vlug oplossen, zodat je snel weer op de fiets zit. Vergeet ook niet om te vragen of ze gelijk even de staat van je accu kunnen checken en je firmware kunnen updaten!

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen

Verhalen
Fabels over e-bikes - ontkracht!
Producten
Ga verder met Shimano's grootste e-bikeaccu's