Leer meer over je fiets met een paar simpele tips van een mechanieker. Ze helpen je fietservaring te verbeteren. Je kunt bovendien vol vertrouwen genieten van de rit door de stad.

Remmen - stoppen en starten

E-bikes zijn uitgerust met sterke, krachtige remmen zodat je snel en effectief kunt stoppen.

Voorafgaand aan je eerste rit met de fiets moet je weten wat je voor- en achterrem is, aangezien dit anders kan zijn dan bij fietsen waar je eerder op hebt gereden. Loop met je fiets aan de hand - stap er niet op - en knijp elke rem beurtelings in om erachter te komen.

Als je op de fiets zit en wilt stoppen, knijp dan voorzichtig en geleidelijk in je remmen. Kijk uit voor je voorrem, die is zeer krachtig. Als je de voorrem te bruusk indrukt, kan het zijn dat je plotseling helemaal stil staat.

Je doet er goed aan om voor een stop naar een lichtere versnelling te schakelen, bijvoorbeeld als je het verkeerslicht op rood ziet springen. Zo is het later weer gemakkelijker om op gang te komen. Als je weer begint te trappen, geeft de e-bikemotor trapondersteuning om je vlot weer op snelheid te helpen.

Banden en bandendruk

Je fietsbanden helpen om je rit comfortabeler te maken en je op een goede snelheid te laten rijden. Je merkt het misschien niet als de banden van je e-bike zacht zijn. Dit omdat de motor harder werkt om te compenseren en de snelheid erin te houden. Besef wel dat zachte banden de actieradius verminderen en je wielen schade kunnen toebrengen.

Zorg ervoor dat je banden de juiste spanning hebben. Op de zijkant van de band staat wat de druk zou moeten zijn. Probeer eraan te denken om je banden voor elke rit te controleren, of om de paar dagen als je regelmatig rijdt.

Banden en bandendruk

Gebruik van je versnellingen

Als je fiets handmatig schakelt, zul je zelf de versnellingen moeten aanpassen aan het terrein waarop je rijdt. Je kunt naar een lichtere versnelling schakelen als de weg oploopt of naar een zwaardere versnelling gaan als je op het vlakke of van een heuvel rijdt.

Gebruik je versnellingen zodat je een comfortabele snelheid kunt aanhouden bij het trappen. E-bikes werken optimaal met een cadans van 60 tot 80 omwentelingen per minuut. Dat betekent dus iets meer dan één volledige pedaalslag per seconde. Als je heel snel trapt, geeft de fiets je geen trapondersteuning meer. En als je heel langzaam in een zware versnelling trapt, krijg je meer ondersteuning van je e-bikemotor.

Gebruik van je ondersteuningsstanden

Je e-bike heeft verschillende standen zodat je de hoeveelheid kracht van de motor kunt aanpassen. Met meer ondersteuning voelt het fietsen gemakkelijk aan, maar het vermindert het bereik van je batterij. In de Eco-modus fiets je efficiënt. Gebruik deze als de weg vlak is en schakel over op de Boost-modus wanneer je wat extra hulp nodig hebt om een heuvel op te komen of sneller te rijden.

Gebruik van de ondersteuningsstanden

Meer tips

Als je hulp nodig hebt of meer tips wilt over e-biken, ga dan naar een Shimano-dealer.

VIND MIJN DEALER

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

  • Tips & tricks van de profs

  • Prachtige verhalen van onze ambassadeurs

  • Speciale recensies en voorproefjes van nieuwe producten

  • Een kijkje achter de schermen bij belangrijke evenementen en wedstrijden

Gerelateerde verhalen

Verhalen
Fabels over e-bikes - ontkracht!
Producten
Ga verder met Shimano's grootste e-bikeaccu's