Terwijl logge bestelwagens zich door de files moeten worstelen en moeilijk een parkeerplaats kunnen vinden, kun je met een wendbare fiets door kleine straatjes en krappe bochten zoeven. In dit artikel werpen we een blik op de praktische, efficiënte en steeds populairder wordende e-cargofietsen die voor een verandering zorgen in de manier waarop we ons verplaatsen in de stad.

Stadslogistiek: e-cargofietsen

Europese steden omarmen e-cargofietsen

Door de kracht van een e-cargofiets komt fietstransport binnen handbereik van de bouwvakkers, loodgieters en timmerlieden in onze steden. Het hart van een e-cargofiets wordt gevormd door de elektrische aandrijfeenheid waardoor je zware lading kunt vervoeren. En door de juiste hoeveelheid trapondersteuning worden lastige stedelijke verkeerssituaties zoals het wegrijden bij verkeerslichten een stuk eenvoudiger.

Het doordringende geluid van fietsbellen op (e-cargo)fietsen is daarom steeds vaker te horen langs de Amsterdamse grachten en de Berlijnse boulevards.

Je zou kunnen beargumenteren dat een elektrische transportfiets niet zoveel lading kan vervoeren als een bestelwagen, of dat het beklimmen van een steile heuvel met zware goederen of gereedschappen een stuk lastiger is. Maar stel je voor dat alle files verleden tijd zouden zijn!

Uit gegevens van de vervoersorganisatie Transport for London (TfL) blijkt dat bij een gemiddeld ritje met een bestelwagen in één uur tijd slechts 13 kilometer wordt afgelegd! Bijna de helft van deze bestelwagenritten zijn minder dan 8 kilometer en dat is een afstand waar een e-cargofiets geen enkele moeite mee zou hebben.

Stadslogistiek: e-cargofietsen

De toekomst van e-cargo

Mat Schreeve van JAMM Innovation is een vooraanstaand pleitbezorger voor schone emissieloze bedrijven. Hij staat pal achter de kracht van e-cargofietsen door zijn ervaring met ondernemingen zoals Fettle en BackPedal, en zijn persoonlijke ervaring met zijn eigen bedrijf. Deze innovatieve bedrijven lopen voorop als het gaat om duurzaam transport met behulp van e-cargofietsen.

Wat zeggen mensen als ze je zien aankomen met je gereedschap en lange stukken hout?

"Het algemene beeld is dat een vakman in een 'witte bestelbus' rijdt. Dat betekent dat er eigenlijk eerst een andere perceptie moet komen van wat een vakman is en wat zijn waarden zijn. Mensen zijn vaak verbaasd als ik kom aanfietsen, want ze denken dat ik een busje nodig heb, maar ze zien al snel hoe efficiënt een fiets is. Ik ben drukke stedelijke gebieden zoals Screwfix sneller uit dan de meeste mensen hun busje kunnen keren!"

"Je hoeft niet heel fit te zijn om op een e-bike te rijden. Als ik moe ben dan, schroef ik de ondersteuning wat op. Het biedt zoveel mogelijkheden. In tegenstelling tot een busje vol met lege stoelen past er maar één persoon op een fiets. De fiets wint elke rit qua ruimtegebruik. Ik hoef niet elke keer vier lege stoelen mee te slepen, ik heb alleen mijzelf en m'n gereedschap nodig!"

Wat zijn de voordelen van e-cargofietsen voor bedrijven?

"Als je op uurtarief werkt, dan word je niet betaald als je niet op locatie bent. Ik heb vaak samengewerkt met een elektromonteur die een echte voorstander is van het gebruik van e-cargofietsen en heb veel van hem geleerd.

"Elektriciens nemen vaak weinig gereedschap mee, vaak niet meer dan in een rugzak past. Een e-cargofiets is ideaal voor dat soort werk, want je kunt rechtstreeks naar de werkplek rijden en bent geen tijd kwijt in de file op de weg ernaartoe."

Wat zijn de voordelen van e-cargofietsen voor een stad?

"Onze grote winkelstraten en steden zijn veranderd. Winkels buiten de stad dwongen de mensen om naar grote bedrijfsparken en winkelcentra te rijden, maar door de opkomst van e-commerce kiezen mensen ervoor om thuis te blijven en online te bestellen."

"Een voorbeeld van e-commerce is Amazon. Die zorgt ervoor dat er duizenden voertuigen extra op de weg zijn en daardoor staan er plaatselijke vakmensen onnodig in die files. Het probleem zit hem in het volume van e-commerce-leveringen. Veel opstoppingen zijn te voorkomen als we die laatste kilometer per fiets gaan bezorgen."

Wat moet er gebeuren om te zorgen dat meer vakmensen de fiets gaan gebruiken voor hun dagelijkse werk?

"Allereerst moet de mindset veranderen om het gebruik van dit soort fietstechnologie normaal te gaan vinden. De prijs kan mensen ook afschrikken. Ik ben op dit moment een nieuwe fiets aan het uitzoeken en die gaat me duizenden euro's kosten, maar het wordt mijn zesde e-bike omdat ik de voordelen van dit vervoermiddel inzie."

"Mijn eerste fiets kostte slechts 800 euro, maar ik heb ondertussen diverse fietsen gehad met steeds meer laadcapaciteit, bereik en vermogen. Ik maak me geen zorgen over deze investering want vrijwel elke auto waarin ik heb gereden, kan niet tippen aan de mogelijkheden van een solide e-bike op korte ritten in de binnenstad. Subsidies kunnen wellicht helpen om mensen te ondersteunen met de eerste aankoopkosten voor een e-bike, maar realistisch gezien geven vakmensen veel meer geld uit aan hun bestelbusjes. Het gaat dus niet per se om het geld, maar meer om een gedragsverandering."

Stadslogistiek: e-cargofietsen

De lasten verdelen

Je hoeft zelf geen bedrijf te hebben om het gebruik van transportfietsen of bakfiets te vergroten. Of het nu gaat om pakketbezorging of loodgieterswerk, jij kunt bedrijven steunen die transportfietsen gebruiken en op die manier bijdragen aan veranderingen in onze steden. 

Lees meer over elektrische transportfietsen in de serie Just Ride.

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen

Producten
Maak kennis met SHIMANO STEPS E-Cargo
Verhalen
Maak het vervoer lichter met een e-cargofiets