Calderdale is een regio in West Yorkshire in het noorden van Engeland. En daar waar de rivier Calder en de rivier Hebden samenkomen ligt Hebden Bridge, een historische handelsstad. Verscholen tussen steile heuvels en smalle valleien, kabbelende rivieren en beboste hellingen is het een verbluffend mooie, maar wel uitdagende plek om te fietsen.  De smalle, oude straatjes, de kasseien en een oude brug maken het ook een uitdagende plaats voor bezorging. Het is niet de meest voor de hand liggende plek om een bezorgservice met bakfiets te beginnen, maar je kent Cargodale waarschijnlijk nog niet.

"Toen de pandemie voor het eerst toesloeg, werd het rustiger met auto's op onze wegen omdat de mensen thuis bleven. Maar in plaats daarvan zagen we een enorme toename van het aantal bestelauto's en -vrachtwagens", legt Antony de Heveningham uit. Grote voertuigen zijn zelfs nog hinderlijker in smalle straten, waar ze parkeerproblemen veroorzaken en op de voetpaden rijden. Om nog maar te zwijgen van de vervuiling die de stationair draaiende motoren veroorzaken wanneer de chauffeurs zich haasten om hun bestelling af te leveren. "We zagen een kans voor een emissievrij bezorgsysteem dat beter is voor onze samenleving." Uit dat idee werd Cargodale geboren, een onderneming van algemeen belang.

Maak het vervoer lichter met een e-cargofiets

Cargodale dat van alles vervoert, van groenten tot aan vlees, wordt aanvankelijk met de nodige scepsis ontvangen. "We hoorden veel opmerkingen van mensen die in steile en smalle straatjes wonen en vroegen of we het wel aankunnen. Maar de twijfels maakten al snel plaats voor enthousiasme."

Een lokaal bedrijf, HebTroCo, houdt Cargodale bijzonder bezig. "Levering met de fiets past echt goed bij dat bedrijf. Het ethos draait om Britse productie en ondersteuning van de plaatselijke bevolking." HebTroCo is een idee van de eigenaars Ed en Brant.  Hebden Bridge stond vroeger bekend als Trousertown, omdat er meer dan 20.000 broeken per week werden gemaakt. Ed en Brant hadden het idee om te kijken of dat nieuw leven ingeblazen kon worden.

Maak het vervoer lichter met een e-cargofiets

HebTroCo werd eind januari 2016 gelanceerd op Kickstarter, een crowdfundingwebsite, met als doel een eerste partij van 176 broeken te verkopen. Die partij was binnen vijf uur verkocht. Sindsdien hebben zij spijkerbroeken, overhemden, sokken, hoeden en andere artikelen toegevoegd, in samenwerking met makers en fabrieken in Groot-Brittannië.

"Brant en Ed zijn fietsliefhebbers, ze hechten waarde aan techniek en goede designkwaliteiten." Ed reed met zijn eigen bakfiets terug van Kopenhagen met een lading van hun broeken en deed onderweg pop-up shops aan", legt Antony uit. "Al hun leveringen gaan via het lokale postkantoor. Ze kennen de verantwoordelijke bij de post bij naam. Soms doen onze fietsers vier volle vrachten per dag en versturen ze producten vanuit Hebden Bridge naar heel Groot-Brittannië en daarbuiten."

Maak het vervoer lichter met een e-cargofiets

Weinig belastende fietsen met een grote impact op de gemeenschap

De vervanging van lawaaierige bestelwagens met uitlaatgassen door fietsen heeft een enorme impact op steden en dorpen: ze worden stiller en aangenamer en bieden meer ruimte voor mensen. "Hebden Bridge is in het centrum autovrij, wat echt een verschil heeft gemaakt voor het plezier van de mensen die er rondlopen. Met e-cargofietsen kunnen we leveren op plaatsen in steden en stadscentra die autovrij zijn, zonder dat we die omgeving verstoren." Er is een dorp in de buurt waar de hoofdstraat is afgesloten voor doorgaand verkeer, maar er is nog steeds een constante stroom van leveringen met voertuigen. "Met Cargodale laten we zien dat het ook anders kan."

Het team van bezorgers met hun cargofietsen opent de ogen van de gemeenschap. Mensen zien in wat voor mogelijkheden een e-cargofiets kan bieden. "De Calder Valley is niet eens een gemakkelijke plek om te wielrennen. We laten zien dat je hier kunt fietsen. Onze mensen dragen hun alledaagse kleren, fietsen is voor iedereen. Het is een prachtige manier om te laten zien wat e-bikes kunnen doen."

Maak het vervoer lichter met een e-cargofiets

Cargodale helpt om mensen de e-bike te laten ervaren. "We lenen bakfietsen uit om mensen de mogelijkheden ervan te laten ontdekken. Een e-cargofiets kan de oplossing zijn voor een gezin met één auto. Het bespaart zoveel tijd als je even de deur uit gaat, je kunt je kinderen op school afzetten en dan je boodschappen doen. Parkeren is hier echt moeilijk en er zijn veel opstoppingen in het verkeer. Fietsen zijn een heel goede manier om dat te voorkomen." Zodra je een e-bike test, begrijp je het potentieel ervan. "Iedereen die een van onze fietsen uitprobeert, komt terug met de woorden: 'Dat is fantastisch!' Shimano e-bikes veranderen het fietsen. Je eigen kracht wordt versterkt met verbluffende, intuïtieve technologie, maar het fietsen voelt nog steeds heel natuurlijk aan."

Er is geen berg te hoog voor een e-bike

Met de steile heuvels en uitgestrekte wijken lenen sommige steden in Noord-Engeland zich op het eerste gezicht wat minder voor belevering met een cargofiets. Maar met de ondersteuning maakt een e-cargofiets dat toch mogelijk. "We laten de mensen zien dat het kan. Als we het hier in Calderdale kunnen met onze uitdagende heuvels, dan kan het overal."

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen

Verhalen
Fabels over e-bikes - ontkracht!
Producten
Ga verder met Shimano's grootste e-bikeaccu's