thumbnail

Beginnen

Je fiets is afstelbaar, zodat je voor een houding kunt zorgen die je het meeste comfort tijdens het rijden biedt. Vraag bij aanschaf van een fiets in de winkel om de nodige hulp en tips over hoe je je fiets voor de eerste keer kunt afstellen. Alle contactpunten van je fiets – stuur, pedalen en zadel – zijn te vervangen. Als iets niet comfortabel aanvoelt, is er dus altijd wel een oplossing.

Zadels en comfortabel zitten

Hoe het voelt als je op je zadel zit, heeft net zoveel te maken met je eigen positie als met die van het zadel. Wanneer je meer rechtop zit, is dat vaak comfortabeler omdat je lichaamsgewicht vooral op je zitbeenderen rust en minder op je zachte weefsels. Je kunt je fietszadel vervangen door een exemplaar dat breder, smaller, zachter of harder is, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren.

Hoe je je fiets zo afstelt dat je er comfortabel op rijdt

Handen en stuur

Veel mensen die op een e-stadsfiets rijden, geven de voorkeur aan een rechtere houding boven de wat voorovergebogen, sportievere positie. Als je ongemak voelt aan de voorzijde van je bekken of in je handen en polsen, dan is de reikwijdte, d.w.z. de mate waarin je voorover leunt naar het stuur, wellicht verkeerd. In dat geval kan het helpen om je stuur hoger te zetten, een kortere stuurpen te gebruiken of je zadel verder naar voren te plaatsen.

Voeten en pedalen

Ga in je normale rijhouding op het zadel zitten en plaats je handen op het stuur. Plaats je hiel op het pedaal wanneer dit zo ver mogelijk omlaag staat.  Als je been volledig gestrekt is, zou je recht op het midden van het zadel moeten zitten en niet naar één kant moeten overhellen. Je hiel zou stevig contact met het pedaal moeten maken en er niet boven moeten hangen. Wanneer het pedaal in de juiste stand onder de bal van je voet is geplaatst, is een goede buiging van je knie mogelijk. Als je pijn in je kniegewrichten voelt, kan dit erop wijzen dat het zadel voor jou niet op de juiste hoogte staat. Je knieën moeten licht zijn gebogen om comfortabel te kunnen trappen.

Hoe je je fiets zo afstelt dat je er comfortabel op rijdt

Broek, handschoenen en schoenen voor comfort

Je hoeft je niet van top tot teen in glanzend lycra te hullen om comfortabel op je fiets te kunnen zitten, maar een paar belangrijke accessoires kunnen wel helpen. Een gevoerde fietsbroek of binnenbroek is ontworpen om op de huid te worden gedragen. Dergelijke broeken bieden extra bescherming wanneer je op het zadel zit en hebben geen naden, zodat ze niet wrijven of schuren. Je kunt ze onder je gewone kleren dragen.

Als je lange tochten maakt, kunnen fietshandschoenen helpen de trillingen van het stuur te absorberen en je grip geven als je handen zweterig worden.

Tot slot zijn er de schoenen – sommige fietsers gebruiken graag schoenen die in de pedalen klikken, maar als je liever gewone schoenen draagt en platte pedalen gebruikt, is dat ook prima. Een stevige zool helpt je krachtiger te trappen en zorgt voor een betere verdeling van de druk die je op de pedalen uitoefent.

Vraag het de experts

Fietsen zou geen pijn mogen doen! Als je ergens pijn voelt, is dat een signaal van je lichaam dat er iets mis is. Een bezoekje aan een Shimano Service Center zet je op het juiste spoor naar fietscomfort. Wellicht dat je een aantal onderdelen moet upgraden of dat je nog wat hulp nodig hebt met de juiste afstelling van je fiets. Luister naar je lichaam, vraag om advies en beleef weer plezier aan het fietsen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

  • Tips & tricks van de profs

  • Prachtige verhalen van onze ambassadeurs

  • Speciale recensies en voorproefjes van nieuwe producten

  • Een kijkje achter de schermen bij belangrijke evenementen en wedstrijden

MELD JE NU AAN!

Gerelateerde verhalen

Tips & tricks
Nuttige tips voor fietsers - leer meer over je fiets
Verhalen
Hoe ver kun je met een e-bike? Van Barcelona naar Girona