Steden zijn leuke, boeiende en bruisende plekken om te wonen, maar onze geest en ons lichaam hebben tijd in de natuur nodig om gezond te zijn. Weg van de drukte van het stadsleven. Met je e-bike ben je nooit ver weg van rustgevende open ruimtes.

Tijd doorbrengen in een natuurlijke omgeving is goed voor onze gezondheid en ons welzijn. Uit onderzoek blijkt dat wonen in een groene omgeving met veel parken en open ruimten de geestelijke gezondheid kan verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten kan verlagen, maar stadsbewoners hebben die dingen niet altijd voor de deur. Je kunt echter op je e-bike springen en naar het achterland buiten de stad rijden. Zo krijg je de gezondheidsvoordelen van een verblijf in de natuur.

Hoe een e-bike je kan helpen om in de natuur te komen

Minstens 120 minuten per week in de natuur doorbrengen is goed voor je gezondheid en welzijn, zelfs als je in een zeer stedelijk gebied woont. Een e-bike maakt het gemakkelijk om snel de stad te ontvluchten. Op een e-bike kom je verder dan wanneer je alleen je benen zou gebruiken, je gaat verder het landschap in en laat de stad ver achter je.  Wanneer je op je bestemming aankomt, heb je meer energie over om van de buitenlucht te genieten en hoef je je geen zorgen te maken dat je je moe voelt op de terugreis.

De stad uit - met de hulp van een e-bike

5 Tips om de stad te ontvluchten met de e-bike

Volg het wielspoor van andere rijders

Als je op zoek bent naar de rustigste en leukste route door de stad, gebruik dan apps zoals Strava en Komoot . Beide maken gebruik van informatie die wordt gegenereerd door hun community van gebruikers om je te laten zien waar andere fietsers voor kiezen om te rijden.

Als je naar de heatmap van Strava kijkt, zie je duidelijk de dominante route die fietsers gebruiken om de stad te ontvluchten. Aangezien het de voorkeursroute is van frequente fietsers, is het waarschijnlijk ook de route die het veiligst aanvoelt.

Komoot deelt ook de kennis van zijn gemeenschap van fietsers met door gebruikers gegenereerde routes, bezienswaardigheden of zelfs cafés die je in je eigen routeplanning kunt opnemen. Zowel met Strava als Komoot kan je routes plannen die fietspaden, paden voor gedeeld gebruik en nationale fietsnetwerken omvatten, zodat je de meest fietsvriendelijke route naar je groene bestemming kan kiezen.

Kanalen en rivieren

Als je naar de kaart van je stad kijkt, zie je misschien dat er niet alleen verkeersaders naar buiten het centrum lopen, maar dat er ook rivieren of kanalen zijn die het stadsgezicht doorsnijden. Historisch gezien waren waterwegen snelle efficiënte handels- en transportroutes, voordat het gemotoriseerde vervoer de overhand kreeg. Nu vormen ze in veel steden groene corridors voor de natuur en recreatieve routes voor mensen, waardoor ze wegblijven van drukke wegen. Als je het geluk hebt in een stad te wonen die haar fietsinfrastructuur heeft aangepast en fietspaden langs rivieren heeft aangelegd, zijn dit een van de rustigste en meest directe routes om de stad per fiets te verlaten.

Neem het langzamere pad

Vanuit de stad naar het buitengebied rijden is een plezierige ervaring. Als je je een weg baant door de buitenwijken merk je de veranderingen; de wegen raken minder verstopt, de gebouwen staan meer uit elkaar. In plaats van bomen in parken en kleine voortuintjes zullen we velden en bossen te zien krijgen, onbeperkte en onbegrensde natuur. Naarmate je verder van je vertrouwde stadswegen komt, begint de rit meer op een avontuur te lijken.

Als je de stad met de trein verlaat, is de scheiding tussen stad en platteland in een oogwenk voorbij. In een auto zit je opgesloten in je eigen bubbel en merk je niet wanneer de stadsgeuren van uitlaatgassen en afhaalmaaltijden plaatsmaken voor frisse lucht en de geur van boerderijen. Een van de prettige kanten van reizen per fiets is dat je je met de juiste snelheid verplaatst om deze veranderingen waar te nemen en op te merken wat er om je heen gebeurt.

De stad uit - met de hulp van een e-bike

Zoek het mooiste landschap

Wat weet je over de landschappen die je stad omringen? Zijn er heuvels, bossen en open velden of is de kust binnen bereik? Verschillende soorten landschappen kunnen bij mensen verschillende gevoelens opwekken. Japanners doen aan Shinrin-yoku, baden in het bos, waarbij ze naar het bos gaan om zich te ontspannen of vredig tussen de bomen te wandelen en de kalme, frisse lucht van de bossen in te ademen.

In het Verenigd Koninkrijk bleek uit een onderzoek met een miljoen reacties van 20.000 smartphonegebruikers dat zij buiten in groene of natuurlijke omgevingen aanzienlijk gelukkiger waren dan in stedelijke omgevingen. Zee- en kustgebieden bezorgen het grootste geluk van allemaal. Fietsen naar de zee geeft de ultieme voldoening om het einde van het land te bereiken en de verre horizon daarachter te zien .

Heb je zin in avontuur?

Wat dacht je van het plannen van verschillende routes die je naar het noorden, zuiden, oosten en westen van de stad brengen om de verschillen te ontdekken in het omringende landschap. Met een e-bike kan je verder reizen en de grenzen van je ontdekkingstocht verleggen zonder de belasting te voelen. Je e-bike is je trouwe reisgezel, klaar om je een duwtje in de rug te geven wanneer je dat nodig hebt. Hij helpt je meer te zien en meer te doen.

De stad uit - met de hulp van een e-bike

Haal meer uit je rit

Als je een langere tocht plant, zorg er dan voor dat jij en je e-bike van brandstof zijn voorzien voordat je op pad gaat. Denk dus aan een volle accu voor je fiets en voldoende eten en water voor jezelf. Ook al maakt een e-bike het fietsen gemakkelijker, je zult nog steeds energie verbruiken, dus moet je regelmatig wat eten en ervoor zorgen dat je tijdens je rit gehydrateerd blijft.

De meeste e-bike accu's hebben een bereik van 120-170 kilometer. Dat is meer dan genoeg om de stad te ontvluchten en ook weer thuis te komen! Om de actieradius van je batterij te vergroten, gebruik je de Eco-modus als je op vlak terrein fietst en de Boost-modus voor extra ondersteuning als je bergop of tegen de wind in moet fietsen.

Ontsnap een dagje aan de stad met je e-bike en kom fris en vol inspiratie terug dankzij de groene plekjes die je hebt bezocht.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

  • Tips & tricks van de profs

  • Prachtige verhalen van onze ambassadeurs

  • Beoordelingen en voorproefjes van producten

  • Een kijkje achter de schermen bij belangrijke evenementen en wedstrijden

MELD JE NU AAN!

Gerelateerde verhalen

Tips & tricks
Nuttige tips voor fietsers - leer meer over je fiets
Verhalen
Future Cities - een visie op verandering