Vind je het leuk om met je familie te fietsen, maar wil je voorkomen dat de voorpret eindigt in een nachtmerrie? Wij hebben een paar goede tips om ervoor te zorgen dat een fietsavontuur met je gezin leuk en luchtig blijft.

Karen Gee is moeder van twee jongens. Ze heeft haar kinderen al van jongs af aan meegenomen op fietstochten. Ze is ook oprichtster en redacteur van Cycle Sprog, een heerlijke website met informatie over kinderfietsen en het maken van fietsuitstapjes met het hele gezin. Wij vroegen haar naar de beste tips om een familiefietsdag tot een succes te maken.

People like me: familieavonturen op de fiets

Tip 1: bereid je goed voor

Plan je route van te voren en zorg dat je veel snacks en water bij je hebt. Hongerige en vermoeide kinderen zijn nooit goed voor je gemoedstoestand. Kies voor een geïmproviseerde picknick als je even een goede afleiding nodig hebt.

Tip 2: kies haalbare afstanden en neem de tijd

Als je teveel hooi op je vork neemt tijdens de eerste rit, haakt iedereen af. Het is altijd beter om voor overzichtelijke afstanden te gaan zodat iedereen na de finish nog wat over heeft. Iedereen die kinderen heeft weet dat ze worden afgeleid door alles en iedereen om hen heen, dus zorg dat ze genoeg tijd voor zichzelf hebben om zelf op verkenning te gaan. Kies voor familieroutes en verkeersarme wegen, want die hebben vaak richtingsborden en onderweg zijn er meestal allerlei activiteiten te doen.

Tip 3: het avontuur ligt om de hoek

Fietsavonturen kun je ook dicht bij huis beleven - zelfs een ritje naar het park of een plek waar je normaal met de auto naartoe rijdt, kan ervoor zorgen dat een gewone activiteit verandert in iets heel spannends. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, kun je proberen om ze te betrekken bij het plannen van de route. Op die manier kunnen ze andere dingen leren en zich bewust worden van de wereld om hen heen.

Tip 4: de heenreis is makkelijk...

Waar je ook naartoe rijdt, hou er rekening mee dat je ook nog terug moet fietsen! Denk na over het terrein waarop je rijdt. Wij hebben ooit de fout gemaakt om op de heenweg bergafwaarts te rijden en dus moesten we op de terugweg bergop. Met uitputting, iedereen chagrijnig en een totaal mislukte trip als gevolg.

People like me: familieavonturen op de fiets

Tip 5: zorg dat iedereen het leuk vindt

Als je kinderen nog heel klein zijn, vergt samen fietsen veel geduld... heel veel geduld! Er komt een moment dat jij en je kinderen ongeveer even hard rijden. Mijn kinderen zijn nu wat ouder en ik denk eraan om een e-bike te kopen om ze te kunnen bijhouden!

Fietskarren of kinderzitjes op een fiets voor volwassenen zijn ideaal als de kleinste kinderen zelf nog niet zo ver kunnen fietsen. Een fietskar is handig voor peuters die net beginnen met fietsen omdat ze dan weer in het karretje kunnen klimmen als ze er even genoeg van hebben, zonder dat de rest van de familie wordt opgehouden.

Er zijn een paar manieren waarop ouders hun jonge kinderen kunnen helpen om iets sneller te fietsen of ze te ondersteunen als ze moe zijn. Sleepkoorden en aanhangfietsen zijn ideaal, net als haken om een kinderfiets aan de fiets van een volwassene vast te maken. Elke familie is anders en naarmate de kinderen ouder worden, zal de beste manier van samen fietsen ook veranderen.

Tip 6: koop een passende fiets

De sleutel tot een leuke gezamenlijke fietstocht is een goede fiets waarop je kind met plezier rijdt. Dat betekent een fiets in de juiste maat en eentje die niet ontzettend zwaar is.

Met de zomer in aantocht halen velen van ons de fiets uit de schuur om te ontdekken dat de (kinder)fiets van vorig jaar te klein is geworden. Bij Cycle Sprog horen we vaak van ouders en grootouders dat ze een fout hebben gemaakt bij het kopen van de volgende fiets. Ze kopen een grotere fiets voor een kind om 'erin' te groeien en proberen op die manier geld te besparen. Wat ze zich niet realiseren is dat het angstaanjagend (en soms ook gevaarlijk) kan zijn om op een te grote fiets te rijden. Vaak blijkt het ook verkeerde zuinigheid omdat het kind bang is om erop te fietsen. 

Tip 7: fietsen moet je leren

Fietsen gaat niet vanzelf en het is net als het aanleren van andere vaardigheden. Hoe vaker kinderen fietsen, hoe beter ze erin worden. Laat ze vooral veel fietsen en moedig ze aan om meer en langer te gaan fietsen.

Laat je kinderen tijdens de eerste zomerse rit wennen aan het rijden op een fiets. Laat ze rustig hun gang gaan en plan geen grote avonturen. Neem de druk weg als een kind nerveus is en doe het rustig aan.

En het allerbelangrijkste: het moet leuk zijn! Waar ga je fietsen? Wat voor lekkers is er onderweg te eten? Wat maakt de reis spannend? Een ritje langs een ijskraam is altijd goed!

People like me: familieavonturen op de fiets

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen

Verhalen
Introductie Just Ride
Tips & tricks
Welke vragen stel je aan je dealer voordat je een e-bike koopt