Bij Shimano hebben we het vaak over de zogenaamde 'e-bike grijns'. Daarmee bedoelen we de grijns op het gezicht van mensen die voor het eerst een e-bike proberen. Het plezier dat e-biken met zich meebrengt kan echt en blijvend voordeel opleveren voor het welzijn.

E-bikes zijn fantastisch, ze laten nog meer mensen genieten op de fiets. Dankzij de ondersteuning van de motor kan je verder en sneller dan op eigen kracht. Zelfs als je fysieke conditie beperkt is, kun je nog steeds de wind doorje haren en de zon op je gezicht voelen. Recent onderzoek toont aan dat fietsen op een e-bike je gezonder en vrolijker maakt. Dit komt doordat een e-bike lichaamsbeweging stimuleert.

E-bikes zijn goed voor je mentale gezondheid en welzijn

E-bikes stimuleren de hersencapaciteit van oudere fietsers

E-bikes kunnen oudere mensen helpen weer te gaan fietsen en te bewegen. Britten deden tijdens een studie een e-biketest met deelnemers van 50 jaar en ouder die al even niet meer hadden gefietst. Ze kregen een e-bike te leen voor een proefperiode van acht weken. Tests vóór en na de acht weken fietstijd toonden aan dat e-bikes positieve effecten hebben op de cognitieve prestaties en het welzijn.

Aan het einde van de proef hebben enkele deelnemers hun eigen e-bike gekocht! Een deelnemer beschreef hoe fietsen met de e-bike ervoor zorgde dat ze zich kon 'uitschakelen' en heel ontspannen voelde. Een andere deelnemer vertelde dat de e-bike het mogelijk maakte om 'samen verder weg te gaan, oude plaatsen te bezoeken en nieuwe te ontdekken'.

E-bikes maken je gelukkiger

Bij een Australische studie kregen inactieve mensen gedurende twaalf weken een e-bike. Aan het eind concludeerden de onderzoekers dat 'rijden op een e-bike de geestelijke en lichamelijke gezondheid, het geluk en het algemene gevoel van welzijn kan verbeteren'. Net als bij het Britse onderzoek vonden sommige deelnemers het e-biken zo leuk dat ze hun eigen elektrische fiets kochten. Deelnemers omschreven hoe het rijden op de e-bike hen gelukkiger maakte. Eén deelnemer merkte op: "Het voordeel van elektrisch fietsen voor mij is de mentale gezondheid omdat je er echt gelukkig van wordt op de e-bike."

E-bikes laten iedereen weer de voordelen van fietsen ervaren

De gezondheids- en welzijnsvoordelen van fietsen zijn algemeen bekend; fietsen is goed voor je hart en vaten, helpt je af te vallen en kan je mentale welzijn bevorderen. De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat 'het stimuleren van fietsen levens kan redden en de gezondheid in heel Europakan verbeteren'. Als het fietsen op een gewone fiets door leeftijd, beperkte mobiliteit, gewicht, ziekte of jarenlange inactiviteit niet meer goed lukt, kan een e-bike je helpen. Die geeft de ondersteuning die je nodig hebt om weer in beweging te komen. Een e-bike biedt nog steeds alle voordelen van beweging, alleen is de fysieke inspanning voor iedereen beter te behappen. Fietsen op een e-bike is absoluut geen valsspel!

Smile - fietsen is goed voor je!

Dr. Emma Hopgood, fervent fietser en arts: "We weten allemaal al lang dat cardiovasculaire lichaamsbeweging goed is voor de lichamelijke gezondheid op de lange termijn, maar er zijn nu ook wetenschappelijke studies die een verband leggen tussen lichaamsbeweging en een algemene verbetering van de geestelijke gezondheid."

"Waar je sport is even belangrijk. In een artikel van Extreme physiology and medicine uit 2013 stond dat 'recente onderzoeken aangeven dat buiten bewegen gunstiger lijkt voor de geestelijke gezondheid dan binnenactiviteiten.'

Studies melden dat een toename van serotonine (je gelukshormoon) door blootstelling aan daglicht de stemming en de cognitieve prestaties op de lange termijn verbetert (Neurobiology of learning and memory 2018)."

"De voordelen voor de geestelijke gezondheid zijn echter talrijk en die mag je niet vergeten. Met de ontwikkeling van e-bikes is een nieuwe wereld opengegaan voor degenen die deze wetenschappelijke inzichten willen omarmen. Mensen kunnen nu meer van hun omgeving zien en nieuwe plaatsen ontdekken die ze normaal met moeite op een gewone fiets kunnen bereiken. Minder valide mensen kunnen nu naast hun partner rijden, iets wat ze jarenlang niet hebben kunnen doen."

Zorg dat jij jouw 'e-bike grijns' krijgt

Ben je klaar om weer op de fiets te stappen?

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen

Verhalen
Fabels over e-bikes - ontkracht!
Verhalen
Voel de opwinding van 's avonds fietsen in de stad