E-bikes hebben een revolutie teweeggebracht in fietsland. Elk jaar ontdekken miljoenen nieuwe mensen de voordelen van e-bikes. Maar toch zijn er nog steeds mensen met twijfels. We ontkrachten hier een paar e-bikefabels. Daarnaast leggen we uit waarom wij denken dat e-bikes niet alleen een blijvertje zijn, maar ook een revolutie in het fietsen teweeg zullen brengen.

E-bikes zijn lastig te onderhouden

De basis van de fiets is in meer dan honderd jaar tijd niet veranderd. Er zijn weliswaar enkele ontwikkelingen geweest, maar in de basis bestaat hij nog steeds uit twee wielen, cranks, pedalen en een aandrijflijn. Zelfs met de toevoeging van een motor zijn fietsen nog steeds vrij eenvoudige machines. Los van de accu en aandrijving gaat het onderhoud van de e-bikeonderdelen op dezelfde manier als bij een gewone fiets. Met een goed onderhouden fiets gebeurt zelden iets en het meest voorkomende pechgeval is een lekke band. Dat probleem kun je in een paar minuten zelf verhelpen.

Met een lege accu onderweg heb je een probleem

Je zult niet stranden met een e-bike. Zelfs als de accu helemaal leeg zou raken, kun je nog steeds trappen, net als op elke andere fiets. Het is echter hoogst onwaarschijnlijk dat je tijdens een rit ooit met een lege batterij komt te zitten. Met een bereik van 100 tot 150 kilometer na een oplaadbeurt is er genoeg energie om je door de langste ritten heen te helpen. Bovendien gaat een accu niet plotseling leeg. Met dank aan batterij-indicatoren en het stuurdisplay zie je wat het resterende batterijniveau is.

De actieradius wordt door veel dingen beïnvloed, met name door de instellingen die je kiest. Hoe meer kracht je zelf levert, hoe verder je kunt komen met één oplaadbeurt. Als je meer vermogen van de e-bike gebruikt in de Boost-modus, is de actieradius beperkter. Maar als je het grootste deel van de rit in de Eco-stand fietst, kun je verder komen. Een accu gaat waarschijnlijk net zo lang mee als je motor. Shimano garandeert het behoud van 60 procent accucapaciteit, zelfs na duizend keer laden.

Fietsen op een e-bike maakt je niet fitter

Dat fietsen op een e-bike niets voorstelt, is de meest gehoorde e-bikefabel van allemaal. Het is ook de fabel die het gemakkelijkst is te weerleggen! Professor Chris Oliver, die gespecialiseerd is in lichaamsbeweging en fietsen, vat het als volgt samen: "E-bikes kunnen een rol spelen bij de verbetering van de lichamelijke en geestelijke gezondheid. De perceptie bestaat dat rijden op een e-bike een soort valsspel is, maar het is bewezen dat lichaamsbeweging op een e-bike vergelijkbaar is met normaal fietsen." E-bikers rijden verder en vaker dan mensen met een gewone fiets. E-bikes maken langere ritten mogelijk en omdat het minder vermoeiend is, rijden mensen er graag elke dag mee rond. Prof. Oliver gaat nog verder: "Rijden op een e-bike verkleint significant de risicofactoren voor een aantal ziekten, waaronder hart-en vaatziekten, aandoeningen aan de luchtwegen, sommige vormen van kanker en diabetes type II. Ik denk dat mensen in heel Europa nu echt beginnen in te zien dat fietsen met een e-bike ook positieve effecten heeft op de geestelijke gezondheid en het algemeen welzijn."

E-bikes zijn alleen voor mensen die niet op een gewone fiets kunnen rijden

Mis! E-bikes zijn juist voor iedereen. Een e-bike met trapondersteuning maakt fietsen gemakkelijker en stelt je in staat om verder of sneller te gaan, terwijl de inspanning gelijk blijft. Wie wil dat nu niet? Je hoeft ook geen keuze te maken. Een e-bike toevoegen aan je fietscollectie is hetzelfde als je gereedschapkist uitbreiden met nieuwe tools. Misschien zit je in het weekend graag op de racefiets. Maar wil je doordeweeks zonder te zweten op het werk aankomen of heb je dan een e-cargobike nodig voor de boodschappen, zodat je de auto thuis kunt laten.

E-bikes zijn niet goed voor het milieu

Sommige mensen wijzen naar de accu's, waarvoor zware metalen nodig zijn, het fabricageproces en de voortdurende noodzaak om accu's op te laden. Dat is voor hen de reden om te zeggen dat e-bikes niet goed zijn voor het milieu. Maar dat is slechts één kant van het verhaal. Het is algemeen bekend dat e-bikers verder en vaker fietsen dan mensen op gewone fietsen. Daarnaast zijn e-bikes voor meer mensen en in meer situaties een volwaardig alternatief voor de auto of ander gemotoriseerd vervoer.

Zo wordt ongeveer 65 procent van het woon-werkverkeer met de auto afgelegd en woont bijna 25 procent van de forenzen binnen een straal van ongeveer 7,5 kilometer van de plaats waar zij werken. Dergelijke afstanden zijn gemakkelijk en snel per fiets af te leggen. Aangezien fietsen onderweg geen schadelijke gassen uitstoten, vermindert dit de vervuiling in onze stedelijke gebieden, om nog maar te zwijgen over het feit dat er minder verkeersopstoppingen zullen zijn. 

Je kunt in de regen niet op een e-bike rijden

Het is gemakkelijk te verklaren waarom iemand dit zou denken, maar het is absoluut niet waar! E-bikes zijn ontworpen om onder alle weersomstandigheden te berijden, je kunt er zelfs mee door plassen. Ze zijn niet alleen voor mooiweerfietsers. Je kunt je e-bike met water wassen. Het enige wat we afraden is het gebruik van een hogedrukreiniger in de buurt van de accu en de aansluitingen. Zo wordt ongeveer 65 procent van het woon-werkverkeer met de auto afgelegd en woont bijna 25 procent van de forenzen binnen een straal van ongeveer 7,5 kilometer van de plaats waar zij werken. Dergelijke afstanden zijn gemakkelijk en snel per fiets af te leggen. Aangezien fietsen onderweg geen schadelijke gassen uitstoten, vermindert dit de vervuiling in onze stedelijke gebieden, om nog maar te zwijgen over het feit dat er minder verkeersopstoppingen zullen zijn.

Ook fietsen in de regen?

Vind een E-bike die bij je past!

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

  • Tips & trucs van de profs

  • Prachtige verhalen van onze ambassadeurs

  • Beoordelingen en voorproefjes van producten

  • Een kijkje achter de schermen bij belangrijke evenementen en wedstrijden

Gerelateerde verhalen

Tips & tricks
Nuttige tips voor fietsers - leer meer over je fiets
Producten
Ga verder met Shimano's grootste e-bikeaccu's