Ons vierde diepgaande Europese 'State of the Nation'-onderzoek naar e-bikegebruik toont interessante trends en beweegredenen om te fietsen.

Met meer dan 15.500 respondenten uit 12 Europese landen is dit één van de meest diepgaande recente studies naar (de kijk op) e-bikes. Shimano’s eerdere rapporten werden gekleurd door de coronapandemie, maar nu Europa de lockdowns achter zich laat, komen er nieuwe redenen om (niet) voor een e-bike te kiezen aan het licht.

Kosten mijden in plaats van mensen

In 2021 vroegen we Europeanen of ze meer of minder geneigd waren op e-bikes te rijden dan voor de pandemie en waarom. Toen zeiden 2 op de 5 (39%) dat ze vooral voor een e-bike kozen om het openbaar vervoer te vermijden vanwege de kans om corona op te lopen. Nu, in 2022, slechts 1 op de 5 (18%) dit als belangrijkste reden.

Op dit moment zijn mensen vooral bezorgd om hun portomonee, want 47% vindt dat de belangrijkste reden om een e-bike te gebruiken (inspelend op de stijgende brandstof- en vervoerskosten) en 41% geeft aan dat een aanschafsubsidie voor e-bikes hen zou stimuleren om een e-bike te kopen.

Jongeren fietsen voor het milieu

Zorgen over het milieu hebben in 2022 terrein gewonnen. Waar in heel Europa gemiddeld 33% van de ondervraagden zegt dat de verminderde impact op het milieu een belangrijke reden is om te fietsen, zien we veel hogere percentages (Italië 51% en Spanje 46%) in Europese landen die recentelijk zijn getroffen door extreme hitte en droogte. 18- tot 24-jarigen maken zich het meest zorgen om hun belasting van het milieu, maar het verschil in houding tussen de jongere en oudere groepen ondervraagden is kleiner dan in 2021.

Infrastructuur heeft impact

Uit het onderzoek van dit jaar bleek dat 31% denkt dat een betere fietsinfrastructuur iemand zou aanmoedigen om een e-bike te kopen of gebruiken. Ook vroegen we of er daadwerkelijk iets is verbeterd aan die infrastructuur in de afgelopen 12 maanden. De meeste Europeanen (45%) denken dat dat niet het geval is en 17% geeft aan het niet te weten.

Voor wie zijn e-bikes?

Europeanen denken bij e-bikes het vaaktst aan miliebewuste mensen (52%). Dit geeft aan dat mensen (deels) inzien welke rol die e-bikes kunnen spelen in het terugdringen van autogebruik en files. Het geeft ook aan dat 'milieuvriendelijker zijn' een reden kan zijn om voor een e-bike te kiezen. Na milieubewust denken mensen het vaaktst aan forenzen (48%), wat aantoont dat steeds meer mensen inzien dat de e-bike een prima alternatief kan zijn voor openbaar vervoer of een eigen motorvoertuig en de bijbehorende files.

Fietsbezit

41% van de ondervraagden bezit geen fiets. Daarbij geldt bovendien dat mensen in sommige landen significant minder fietsen bezitten dan het Europese gemiddelde. In het VK heeft 63% geen fiets en in Frankrijk is dat 51%. Nederland heeft het grootste percentage fietsbezitters, want slechts 13% geeft aan geen eigen fiets te hebben.

Fietsonderhoud

E-bikes vergen in het algemeen iets meer onderhoud dan traditionele fietsen; de banden en aandrijving slijten iets sneller door het gewicht van de fiets en het koppel dat de trapondersteuningsmotor produceert. E-bikebezitters maken gebruik van de expertise van fietsenwinkels om kleine problemen op te lossen en meer te leren over fietsonderhoud.

1 op de 4 Europeanen verwacht in de komende 6 maanden onderhoud aan zijn fiets te laten uitvoeren en 51% van de fietsbezitters zegt dat onderhoud belangrijk is om hun fiets in goede staat te houden. 12% geeft aan enkel naar de fietsenmaker te gaan wanneer hun fiets het niet meer doet. Deze groep heeft bovendien vaak klachen en dure reparaties die door regelmatig onderhoud en/of goede voorlichting voorkomen hadden kunnen worden.

Kijk voor meer inzicht en alle gegevens in het rapport State of the Nation 2022

Gegevensverzameling en eerdere rapporten

Alle cijfers zijn van YouGov Plc, tenzij anders vermeld. Het totale aantal respondenten was 15.792. Dit waren volwassenen uit het VK, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië, Oostenrijk, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Polen en Zwitserland. Er is veldwerk gedaan van 17 t/m 25 augustus 2022. Het onderzoek is online uitgevoerd. De cijfers zijn voor elk land even zwaar meegewogen om tot een ‘gemiddelde’ waarde te komen.

Bekijk Shimano’s andere e-bikestudies in Shimano's Newsroom

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen

Verhalen
Hoe ver kun je met een e-bike? Van Barcelona naar Girona
Verhalen
People like me - Hoe fietsen zorgt voor betere foto's