Onze AUTO SHIFT-technologie is een van de grootste sprongen voorwaarts op het gebied van fietsinnovatie. Het concept van geautomatiseerd schakelen is hiermee werkelijkheid geworden. De technologie biedt fraaie mogelijkheden, maar hoe werkt het in de praktijk en wat zijn de voordelen voor jou als fietser?

Laten we eens kijken hoe het werkt.

We beginnen met een kleine opfrisser.

AUTO SHIFT is een innovatieve sensortechnologie die je rijstijl analyseert en je trapfrequentie, het koppel en de snelheid meet om naadloos de beste versnelling voor de gegeven omstandigheden te kiezen.

FREE SHIFT zorgt ervoor dat je kunt schakelen zonder te trappen omdat het draaiende kettingblad aan de voorzijde tijdens het schakelen wordt gesynchroniseerd met de achterderailleur. Zodoende kun je schakelen tijdens het freewheelen.

Je kunt AUTO SHIFT en FREE SHIFT gebruiken als je fiets is uitgerust met een EP801 of EP600 aandrijfeenheid en een DEORE XT Di2 of SHIMANO CUES Di2 schakelsysteem heeft.

Ontworpen voor meer rijplezier

Automatisch schakelen is vooral voor recreatieve fietsers en forenzen een uitkomst.

Terwijl jij trapt vindt het systeem altijd automatisch de perfecte versnelling. Als je gelijkmatiger schakelt, slijt de ketting minder hard waardoor hij langer meegaat. Een prettig neveneffect is dat jij je kunt concentreren op het prachtige landschap onderweg en toch het verkeer in de gaten kunt houden. Kortom, minder slijtage en meer rijplezier.

AUTO SHIFT en FREE SHIFT verhogen bovendien het gebruiksgemak. Nader je een verkeerslicht? Geen probleem! Laat de fiets uitrollen wanneer het licht van groen op rood springt. Het systeem schakelt dan automatisch naar een vooraf ingestelde lagere versnelling. Als het licht op groen springt, kun je zonder grote inspanning meteen weer doorfietsen.

Dat klinkt misschien op het eerst gezicht een beetje ingewikkeld, maar al snel worden je dagelijkse ritten of recreatieve tochten een stuk gemakkelijker.

AUTO SHIFT: meer fietsplezier

Zo werkt het automatisch schakelen

Onze geavanceerde AUTO SHIFT- en FREE SHIFT-technologieën zijn beschikbaar op e-bikes die zijn uitgerust met een EP600 of EP801 aandrijfeenheid omdat er zeer hoogwaardige elektronica nodig is om dit allemaal mogelijk te maken.

We hebben het systeem voorzien van diverse sensoren die realtime gegevens verzamelen via de pedalen, de cranks en de motor om te analyseren welke versnelling het meest optimaal is in de huidige situatie. Bij Shimano zijn we van mening dat de onderdelen van een systeem alleen naadloos samenwerken als ze door één fabrikant worden gemaakt.

Bij ons systeem sturen drie sensoren hun data in realtime door naar de motor en dat is het brein achter de technologie. Daarom werkt het systeem ook niet zonder een elektrische aandrijving. Hoe hard je rijdt, wat je trapfrequentie (de cadans) is en hoeveel druk je uitoefent op het pedaal, wordt continu gemeten.

Daarvoor heb je dus drie sensoren nodig:

  • Snelheidssensor
  • Cadanssensor
  • Koppelsensor

Als bijvoorbeeld de druk op de pedalen afneemt, de snelheid lager wordt en je minder vaak trapt, dan fiets je waarschijnlijk in een hogere versnelling dan zou moeten. Het systeem herkent dit automatisch en schakelt dan naar een ander tandwiel.

Het doel van automatische schakelen is om altijd in de juiste versnelling te rijden. Efficiëntie heeft de hoogste prioriteit. Dat komt niet alleen de rijder ten goede, maar heeft ook een positief effect op het bereik en de levensduur van de componenten.

AUTO SHIFT: meer fietsplezier

Wat houdt FREE SHIFT in?

FREE SHIFT heeft twee opties:

  • Handmatige FREE SHIFT
  • Automatische FREE SHIFT ofwel AUTO FREE SHIFT

We hebben dit systeem getest met een groot aantal verschillende fietsers om het zo intuïtief mogelijk te maken. Het werkt als volgt:

Tijdens het freewheelen kun je de schakelhendel met de hand bedienen en schakelen naar de versnelling die je prettig vindt. Dat is de handmatige FREE SHIFT-functie. Je kunt het schakelen echter ook overlaten aan het automatische systeem. Als je dan bijvoorbeeld freewheelend richting een verkeerslicht rijdt, schakel je niet zelf, maar laat het schakelen over aan het automatische systeem. Dat heet AUTO FREE SHIFT.

FREE SHIFT betekent dat je op elk moment kunt schakelen, maar het hoeft niet. Bij deze technologie zijn het kettingblad en de pedalen niet rechtstreeks met elkaar verbonden. Als je schakelt, draait het kettingblad wel rond, maar de pedalen niet. Terwijl je de pedalen stilhoudt, wordt het kettingblad aangedreven door de motor.

Ondanks het automatisch schakelen, kun je ook nog steeds handmatig van versnelling wisselen. Je kunt namelijk altijd het automatisch schakelen onderdrukken of zelfs helemaal uitschakelen. Wat je dan overhoudt is een e-bike met een elektronisch schakelsysteem en de vrijheid om te fietsen zoals je normaal gewend bent.

AUTO SHIFT: meer fietsplezier

Natuurlijk rijgevoel op een e-bike

Bij Shimano zijn we er trots op dat we een natuurlijke rijervaring hebben gecreëerd. Dat concept hebben we ook doorgevoerd bij AUTO SHIFT en FREE SHIFT door de vermogensafgifte van de motor harmonisch te combineren met de kracht die je zelf genereert. 

Dit betekent concreet dat zelfs technisch ervaren of gevoelige rijders op een e-bike kunnen rijden zonder aan rijplezier in te boeten. Alles is erop gericht om te zorgen dat jij in contact blijft met de natuur en je omgeving in plaats van afgeleid te worden door de techniek.

Zo werkt E-TUBE

Alle fietsen met AUTO SHIFT en FREE SHIFT worden vanaf de fabriek geleverd met geavanceerde basisinstellingen. De SHIMANO E-TUBE PROJECT Cyclist app is een grote aanrader voor iedereen die het systeem diepgaander wil beheersen. In de app kunnen veel instellingen voor de e-bike worden aangepast, waaronder die voor AUTO SHIFT en FREE SHIFT.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het systeem twee automatische standen en één handmatige stand heeft. Deze standen kunnen zelfs tijdens het fietsen worden aangepast, zonder je smartphone uit je zak te halen. Je kunt via de app exact instellen hoe de fiets zich moet gedragen in elke stand en je voorkeursinstelling opslaan in je fietscomputer.

Je kunt bijvoorbeeld een accubesparende modus instellen voor je dagelijkse ritten naar het werk en een andere instelling kiezen voor recreatieve ritten in het weekend. Op die manier kun je eenvoudig schakelen tussen de twee automatische standen.

Met de E-TUBE app kun je het systeem volledig aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren, maar ook zonder wijziging van de instellingen maken de nieuwe technologieën het fietsen comfortabeler. En als je toch liever zelf schakelt, kun je AUTO SHIFT en FREE SHIFT zo instellen dat handmatig schakelen mogelijk blijft!

Hoewel het aanvankelijk misschien ingewikkeld lijkt, zijn AUTO SHIFT en FREE SHIFT technologieën die het fietsen makkelijker en intuïtiever maken. Onze tip: ga naar een fietsenwinkel en vraag om een proefrit.

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen

Tips & tricks
De ondersteuningsstanden van je e-bike gebruiken om je conditie te verbeteren
Verhalen
Het voordeel van e-bikes