Een van de dingen die fietsen leuk maakt is dat je de hele dag op avontuur kunt. Je gaat 's morgens vroeg de deur uit en komt 's avonds stoffig, voldaan en ontspannen terug. Als je dat op een e-bike doet wordt het nog leuker, want met trapondersteuning kun je verder gaan, meer zien en langer genieten van je dagje uit zonder dat je energie opraakt.

Om het bereik van e-bikes te testen en te laten zien hoeveel plezier je uit een dag op de fiets kunt halen, stuurden we twee fietsers op avontuur van Barcelona naar Girona.

Plan je grote trip

Op een nieuwe plek fietsen is altijd leuk, maar een enkele reis naar een nieuwe bestemming is extra speciaal. Voor deze trip kozen we een route van Barcelona naar Girona. Een avontuur over wegen, fietspaden en gravelstroken die je van de bruisende stranden van Barcelona naar de majestueuze middeleeuwse muren van Girona bij de Jardins de la Muralla brengen.

Het plezier begint bij het plannen van je route. Je bekijkt de kaart, kiest de plaatsen waar je wilt stoppen en prikt de punten die je wilt verkennen. Er zijn tal van apps die je helpen bij het plannen van routes. Komoot.com staat vol met ideeën, kant-en-klare routes van andere gebruikers en hulpmiddelen om je eigen route te helpen samenstellen. Het gebruik van een fietscomputer met GPS maakt navigatie eenvoudig. Sommige Shimano e-bike headunits bieden je de mogelijkheid om verbinding te maken met Garmin of SIGMA zodat je je route altijd bij de hand hebt.

De voorbereiding op een langeafstandsrit

Onze route was 130 kilometer lang. Die afstand was uitdagend maar haalbaar voor ons en onze fietsen. Belangrijk was de goede voorbereiding. Voor elke rit is het essentieel om je fiets te controleren om er zeker van te zijn dat hij in goede staat is. Dit is nog belangrijker wanneer je een langeafstandsroute uitstippelt. Zorg ervoor dat je batterij volledig is opgeladen voordat je op weg gaat!

Niet alleen de accu van je fiets moet vol energie zijn, dat geldt ook voor je lichaam. Je hebt voedsel en water nodig om te kunnen blijven trappen. We vulden onze zakken met onze favoriete snoepjes om ons in gang te houden tussen de stops door en vulden onderweg onze waterflessen bij.

Man rijdt op de fiets

Alles uit je e-bike halen

E-bikes maken lange dagtochten niet alleen mogelijk, maar ook gemakkelijker voor je benen. Hoe je rijdt, het terrein en zelfs je eigen gewicht en rijstijl kunnen invloed hebben op de afstand die je met een e-bike kunt maken na een oplaadbeurt.

De Eco-modus is de perfecte oplossing voor het grootste deel van je fietstocht. Deze biedt de ondersteuning die je nodig hebt, terwijl hij niet te veel energie van de batterij vraagt. Als je de Eco-modus gebruikt op de vlakke en lichtere delen van je rit, kun je bij een uitdagende klim of steil stuk overschakelen naar de Boost-modus voor meer ondersteuning.

Man rijdt op de fiets

Na een paar foto's van het begin van onze dag gingen we op weg. We volgden het strand en zagen hier de vroege zonaanbidders. Buiten Barcelona, toen we het strand achter ons lieten, begonnen we geleidelijk te klimmen. We volgden de Riu Mogent stroomopwaarts en de helling hier was bijna niet voelbaar omdat de e-bikes het werk op zich namen. Een korte steile klim naar de kerk van St. Joan Sanata onderbrak tijdelijk ons ontspannen gesprek, we moesten hier naar de Boost-modus. Toen het Montseny-massief aan de horizon in zicht kwam, waren we dankbaar dat we de bergen van een afstandje konden bewonderen en er niet zelf tegenop hoefden!

Mensen fietsen

Zorgen voor genoeg energie

Precies toen het heet begon te worden vonden we een koele fontein om onze waterflessen bij te vullen. Gehydrateerd blijven is net zo belangrijk als goed eten tijdens lange ritten. Je begint al uit te drogen zodra je een klein beetje dorst hebt. Een delicatessenwinkel in de buurt bood een overheerlijk assortiment snacks. We namen onze picknick mee en zochten de schaduw op. Het is verbazingwekkend wat de buitenlucht kan doen. Zelfs de meest simpele dingen smaken zoveel lekkerder als je onderweg bent!

Een snelle blik op de accu's van onze fietsen stelde ons gerust, daar zat nog meer dan genoeg energie in voor de laatste kilometers naar Girona.

Even niet fietsen

Moe maar voldaan

Toen de zon begon te zakken en het koeler werd, kwam het einde in zicht. Al in de eerste straatjes van de stad roken we direct de verleidelijke geur van vers gekookt eten. We hoorden het gerinkel van glazen op de tafels. Met de warme, lange dag scherp op ons netvlies begonnen we te fantaseren over het eerste glas koel bier en de smaak van knapperige, zoute frietjes.

De gevoelens van vermoeidheid kunnen soms heel bevredigend zijn als je beseft dat je lichaam je van de ene stad naar de andere heeft gebracht. We hadden meer dan 130 kilometer in één dag gereden, maar we hadden nog steeds de energie en puf om uit te kijken naar een avondje Girona. Na een snelle high-5 en een foto bij het eindpunt was het tijd voor het laatste stuk van vandaag: de rit naar de dichtstbijzijnde bar.

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen

Verhalen
People like me - Hoe fietsen zorgt voor betere foto's
Verhalen
Fabels over e-bikes - ontkracht!