Een schone fiets verkleint de kans op beschadigde onderdelen en zorgt ervoor dat je beter kunt zien of er iets gerepareerd moet worden. En een glimmende fiets ziet er ook gewoon beter uit, toch? Voordat je aan welk onderhoud dan ook begint, moet je fiets eerst schoon zijn. Ben je klaar om je fiets in 20 minuten schoon te maken? Start de klok. Aan de slag!
Minuut 1-3: Voorbereiden
Verzamel je schoonmaakspullen: een emmer met warm water en zeep, een reinigingsspray voor fietsen, een set borstels of sponzen en een droge doek voor aan het einde.
Minuut 3-7: Sprayen
Spoel je fiets als eerste af met water om los vuil te verwijderen. Je kunt een tuinslang gebruiken, maar vermijd de hogedrukspuit: dit kan gevoelige onderdelen beschadigen. Zorg er ook voor dat je om de elektrische aansluitingen heen werkt. Na het afspoelen, spray je fietsreiniger of zeep op elk onderdeel van je fiets en laat je het een paar minuten inwerken.
Tijdens het schoonmaken van je fiets, kun je ook de elektrische aansluiting van de accu controleren om te voorkomen dat vuil zich daarin gaat ophopen. Dat kan namelijk problemen met de stroomtoevoer veroorzaken. Gebruik nooit agressieve chemicaliën, maar pak in plaats daarvan een vochtige doek om de aansluiting voorzichtig af te nemen. Let erop dat je de accu nooit in water onderdompelt of onder sproeit met een hogedrukreiniger.
Minuut 7-12: Borstelen
Terwijl de reiniger zijn werk doet, dompel je je borstels of spons in de emmer met warm water en zeep. Begin voorzichtig met het schrobben van je fiets, werk vanaf de bovenkant en dan naar beneden. Let goed op de aandrijflijn (ketting, kettingbladen, cassette, derailleurs), op deze plekken hoopt vaak de meeste vuil op. Gebruik een tandenborstel om de lastige gaten rond de ketting en cassette te bereiken.
Let tijdens het schrobben op tekenen van slijtage. De tanden van de cassette en kettingbladen mogen geen puntige of scherpe delen bevatten. Pas op voor rafelige uiteinden van kabels en diepe krassen of schrammen op je frame of onderdelen. Zoek naar versleten plekken op je banden, platte plekken, sneeën of geschaafde plekken. Als je iets tegenkomt dat kapot is, noteer het dan.
Minuut 12-15: Afspoelen
Nadat je het vuil hebt losgespoeld en weggeschrobd, spoel je je fiets grondig af om de zeep of reiniger te verwijderen. Zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven.
Minuut 15-17: Drogen
Gebruik je droge doek en droog alle onderdelen zo goed mogelijk af om roest te voorkomen, vooral de ketting en metalen onderdelen. Een luchtcompressor of zelfs een föhn is een goede manier om al het water weg te blazen, vooral rond de elektrische aansluitingen van je accu. Zonlicht helpt ook, als dat er is.
Minuut 17-20: Smeren
Zodra de fiets droog is, is het tijd om te smeren. Kettingolie helpt je fiets te beschermen tegen roest en schade. Het zorgt er ook voor dat bewegende delen soepel en stil blijven tijdens het fietsen. Als je olie in sprayvorm gebruikt, zorg er dan voor dat er geen olie op je remblokken, remschijven of velgen terechtkomt. Hierdoor raken de remblokken vervuild, waardoor je minder effectief kunt remmen.
De ketting moet het vaakst gesmeerd worden. Gebruik altijd een olie die bedoeld is voor fietskettingen. Dat werkt beter en gaat langer mee. Lichtere oliën kunnen gemakkelijk worden afgewassen door de regen of waterspatten, of worden plakkerig door stof.
Breng op elke schakel een druppel olie aan en draai de pedalen om het in te laten werken. Veeg na een paar minuten de overtollige olie weg met een schone, droge doek.
Derailleurs zijn het schakelmechanisme, zowel de voor- als achterderailleur hebben daarom een beetje olie nodig. Zet je fiets neer en schakel de voorderailleur over het grootste kettingblad en de achterderailleur over het kleinste blad. Breng een druppel olie aan op de draaipunten en beweeg vervolgens de derailleur handmatig om de olie in de draaipunten te laten werken. Veeg de overtollige olie weg.
Als je fiets externe kabels heeft (de versnellings- en remkabels lopen langs de buitenkant van het frame), heb je ook olie nodig. Breng een druppel olie aan op de bovenkant van de kabel, waar deze de remmen of shifters binnengaat. Gebruik vervolgens de shifters of remhendels om de olie langs de kabel te laten stromen.
Let op: zorg ervoor dat je altijd overtollige olie weghaalt om te voorkomen dat dit stof en vuil aantrekt, wat een kleverige bende kan veroorzaken en waardoor je onderdelen sneller kunnen slijten. Gewone olie of smeermiddel, die niet speciaal voor fietsen is bedoeld, kan ervoor zorgen dat je onderdelen minder lang meegaan of minder goed werken.
M-Check
Nadat je je fiets hebt schoongemaakt en de banden hebt opgepompt, kun je gemakkelijker eventuele problemen ontdekken waar een fietsenmaker aan te pas moet komen. Gebruik een techniek die de M-Check heet. Fietsenmakers gebruiken deze methode, die van voor naar achteren werkt, om ervoor te zorgen dat elk onderdeel van de fiets wordt geïnspecteerd. Als je tijdens het schoonmaken van je fiets schade of slijtage constateert, is het verstandig om dit door een deskundige fietsenmaker te laten nakijken.
Voor al het andere – Shimano Service Center
Je fiets moet soepel en stil kunnen rijden. Als je gepiep of gerammel hoort, als je remmen traag reageren of als je niet goed kunt schakelen, moet je iemand ernaar laten kijken. Hoe groot of klein het probleem ook lijkt, bezoek je dichtstbijzijnde Shimano Service Center om ervoor te zorgen dat je fiets in goede staat blijft.
Deel dit artikel