Maak je fiets klaar voor de winter

Winter betekent niet dat je fiets de schuur in moet. Met de juiste kleding, voorzorgsmaatregelen en onderhoud kun je het hele jaar door blijven fietsen. We geven je tips voor jezelf en je fiets om zelfs in de barste omstandigheden lekker te blijven rijden.

Je fiets schoonmaken en onderhouden in de winter 

Winterweer kan zwaar zijn voor je fiets. Vaak zijn de wegen nat en vol met zout en zand. Je fiets wordt daar vies van en onderdelen slijten sneller. Strooizout is goed tegen ijs, maar niet voor je fiets. Om roest te voorkomen is het daarom extra belangrijk dat je je fiets goed schoonmaakt en beschermd.

Op droge zomerdagen hoef je je fiets niet vaak te wassen, maar in de winter is regelmatig reinigen noodzakelijk. Met wat goede spullen kan dit snel en simpel zijn. Spoel met zeep of een speciale fietsspray de modder van je frame en wielen en verwijder met een ontvettingsspray de lagen vuile oude olie van kettingen en tandwielen.

Zodra je fiets schoon is en ontdaan van oude olie, kun je een licht waterafstotende oliespray gebruiken om je ketting droog te maken. Daarna kun je hem weer smeren. Let er goed op dat er geen olie op je remschijven komt. Bekijk onze video voor een uitvoerige toelichting.  

Upgrades voor fietsen in de winter 

Een paar simpele upgrades maken je fiets beter bestand tegen de weersomstandigheden.

Banden – de regen spoelt vaak gruis en steenslag de weg op, waardoor in de winter de kans groter is dat je lek rijdt. Robuuste winterbanden bieden extra beschermen tegen lekken, maar je kunt ook kiezen voor banden met een grover loopvlakpatroon voor meer grip op vochtige wegen. Op banden met noppen kun je in extreem winterweer ook over een ijzige ondergrond fietsen.

Smeermiddel – als je door plassen raast, kunnen regen en sneeuw de olie van ketting spoelen, waardoor hij sneller gaat roesten. Kies een iets zwaardere 'kleverigere’ olie of wax die niet zo snel loslaat. 

Spatborden – op veel stads- en forenzenfietsen zitten vaste spatborden. Als ze niet op de jouwe zitten, koop ze dan voor een schonere, drogere winter! Een spatbord voorkomt niet alleen dat het opspattende water van je wielen op je fiets komt, maar houdt ook je voeten en achterwerk droog.

Kijk ook of je verlichting werkt. Ook als je nooit in het donker fietst, is verlichting handig als er weinig zicht is door mist, regen of zelfs sneeuw!

Maak je fiets klaar voor de winter

Doen e-bikes het in de winter?

E-bikes zijn de perfecte keus voor fietsen in de winter. Juist dan kun je een beetje extra hulp van de motor gebruiken met die koude tegenwind. Zo kun je ook in heel slecht weer snel je bestemming bereiken.

Of je nu wel of niet op je e-bike rijdt, het loont de moeite om extra aandacht te besteden aan de zorg voor je accu in de winter. Anders gaan de actieradius en de levensduur van je accu snel achteruit.

Fietsonderhoud vóór de winter

Deze tips kun je weliswaar allemaal thuis opvolgen, maar voor echte gemoedsrust kun je het best naar je dichtstbijzijnde Shimano Service Center gaan. Vraag naar een onderhoudsbeurt voor de winter. Met wat deskundige hulp van Shimano kun je erop vertrouwen dat je fiets in optimale staat het winterseizoen ingaat.

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen

Verhalen
Hoe ver kun je met een e-bike? Van Barcelona naar Girona
Verhalen
People like me - Hoe fietsen zorgt voor betere foto's