Vrees de regen niet. Fiets onder alle omstandigheden en sla geen rit meer over met onze tips en adviezen. Die maken van je alledaagse ritten in de regen een plezier in plaats van een zware opgave.

Fietsen is een makkelijke manier om fit te blijven. Maar als de regen je naar je autosleutels of buskaart doet grijpen, is het tijd om de leuke kant van fietsen in de regen te ontdekken. Met de juiste uitrusting en een beetje voorbereiding is regen niet langer een reden om je fiets in de schuur te laten staan.

5 Fietsvaardigheden voor bij regen

  • Plassen kunnen verdoezelen hoe diep een gat is, dus weersta de verleiding om er doorheen te gaan!
  • Natte wegen kunnen glad zijn. Als je hard remt op een natte weg, kun je slippen, dus geef jezelf meer tijd om af te remmen.
  • Fiets niet over witte wegmarkeringen, putdeksels of tramlijnen als het nat is.
  • Als je een glibberige weg moet oversteken, probeer dan altijd rechtuit te rijden en nooit schuin.
  • Fiets op regenachtige dagen verder van de goot vandaan, want door regen spoelen steentjes en gruis naar de rand van de weg.
Hoe je van fietsen in de regen kunt genieten

5 tips om droog te blijven

  • Bij de keuze van een jack kies je voor lange mouwen en een lange achterzijde, zodat je rug volledig bedekt blijft als je voorover gebogen op de fiets zit.
  • Een capuchon over je helm helpt om de regen uit je gezicht te houden. Een andere optie is een fietscape of poncho die ook de bovenkant van je bovenbenen bedekt.
  • Een waterdichte regenbroek kan je over je gewone kleding trekken om regen tegen te houden.
  • Je voeten droog houden is de grootste uitdaging. Ze worden gemakkelijk nat als je door de plassen rijdt en geen spatborden hebt. Je kunt speciale fietsschoenen kopen die een beetje op gewone sportschoenen lijken, overschoenen dragen of gewoon een reservepaar meenemen voor als het regent.
  • Waterbestendige fietskleding kan prijzig zijn, maar is de investering meer dan waard als het je ritten aangenamer maakt. Je zult ook vaker gaan fietsen omdat je regen niet uit de weg hoeft te gaan.
Hoe je van fietsen in de regen kunt genieten

5 manieren om je fiets voor te bereiden op regenachtige ritten

  • Spatborden houden opspattend water van je fiets en houden je voeten en achterwerk droog. Maak je geen zorgen als je fiets ze niet heeft, ze zijn op de meeste modellen gemakkelijk te monteren.
  • Zelfs bij daglicht zorgt regen voor verminderd zicht, dus wees er zeker van dat je fiets is uitgerust met verlichting, vooral rode achterlichten.
  • Vraag je fietsspecialist om je remblokken regelmatig te controleren, want het zand en water laten de remblokken sneller slijten, waardoor het moeilijker wordt om te stoppen.
  • Regen, zand en strooizout maken je fietsketting vuil of zelfs roestig als je hem lange tijd niet gebruikt. Veeg je ketting schoon als hij nat wordt en vraag je fietsspecialist naar een olie voor nat weer die er niet gemakkelijk afspoelt en je ketting beschermt tegen slijtage.
  • Maak je geen zorgen om met je e-bike in de regen te rijden. De batterij en elektrische aansluitingen zijn allemaal goed beschermd. Regen zal je geen problemen bezorgen. Wees alleen extra voorzichtig met het afdekken van de batterijpoort als je klaar bent met opladen.

Zoek naar de regenboog

Fietsen is, zelfs op een regenachtige dag, nog altijd aangenamer en beter voor jou en het milieu dan reizen met het overvolle openbaar vervoer of met de auto in de file staan.

Regen is nooit zo erg als je denkt dat het zal zijn wanneer je door het raam kijkt. De regenbuien gaan voorbij en de zon komt vanzelf weer tevoorschijn. Je zou er wel eens spijt van kunnen krijgen als je je fiets thuis laat!

Om er zeker van te zijn dat je fiets klaar is voor regenachtig weer, ga je naar het dichtstbijzijnde Shimano Service Center.

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen

Tips & tricks
Nuttige tips voor fietsers - leer meer over je fiets
Verhalen
Hoe ver kun je met een e-bike? Van Barcelona naar Girona