Of je nu een stad of een heel continent doorreist, elke reis begint met een eerste pedaalslag. Met EuroVelo, het Europese netwerk voor fietsroutes, kun je veel verder fietsen dan je dagelijkse woon-werkritjes. Hier lees je hoe dat werkt.

Een langeafstandsreis is wellicht minder intimiderend dan je in eerste instantie denkt. Op een gewone fiets kun je gemakkelijk 70 tot 100 km per dag afleggen op vlak of licht glooiend terrein, inclusief voldoende tijd om te stoppen en te ontspannen. Om zulke uitdagingen tot een goed einde te brengen zou je normaal gesproken meer dan 2000 tot 3000 calorieën per dag extra moeten binnenkrijgen, bovenop je normale dagelijkse calorie-inname. Eten houdt fietsers in beweging en het is een van de leukste onderdelen van lange afstanden fietsen!

Als het op eigen kracht afleggen van dergelijke afstanden teveel voor je is, kunnen e-bikes je bereik aanzienlijk vergroten. De SHIMANO STEPS E5000 e-bike-aandrijving heeft bijvoorbeeld een geschat actieradius van ongeveer 75 kilometer in Eco-modus (afhankelijk van factoren zoals je gewicht, het terrein, de temperatuur en je fietsstijl). Door het fietsen met trapondersteuning kun je veel grotere afstanden afleggen en zonder al teveel inspanning zwaardere heuvels beklimmen. Dat betekent ook dat je na een lange dag fietsen nog voldoende energie en enthousiasme over hebt om je bestemming te verkennen.

Ontdek Europa met het EuroVelo-netwerk

Eurovelo 5: Via Romea

We staan op een druk maar aantrekkelijk kruispunt in Brussel, dichtbij de Jardin Mont des Arts en het centraal station. We hebben iets meer dan 200 km afgelegd vanaf het startpunt van EuroVelo 5 in Cambridge (VK) en we zijn nog ongeveer 3000 km verwijderd van ons eindpunt in Brindisi, Italië.

EuroVelo 5 doorkruist zeven verschillende landen: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland en Italië. De route is opgedeeld in elf afzonderlijke delen die bij elkaar opgeteld een route van 3200 kilometer vormen. Brussel is het eindpunt van de eerste etappe die voert van Canterbury naar Brussel. Het is tevens het begin van de tweede etappe die twee Europese hoofdsteden met elkaar verbindt: Brussel en Straatsburg. Het 400 kilometer lange Belgische deel van EuroVelo 5 is overigens Fietsroute van het jaar 2023.!

EuroVelo is het Europese fietsroutenetwerk - een netwerk met zeventien langeafstandsfietsroutes die het hele continent doorkruisen en landen met elkaar verbindt. Het netwerk is ontwikkeld en wordt gecoördineerd door de European Cyclists' Federation (ECF). EuroVelo-routes hebben hun eigen karakteristieke routebord met daarop de twaalf sterren van de Europese vlag op een donkerblauwe achtergrond, met in het midden het nummer van de EuroVelo-route die je volgt. Vertrouwen op fysieke richtingborden kan lastig zijn, zeker in landelijke gebieden, en daarom zijn alle routes ook als GPX-bestanden te downloaden van de EuroVelo-website.

Door een (meerdaagse) etappe van deze langeafstandsroute te rijden, kun je op een natuurlijke manier je dagelijkse woon-werkroute of een weekendritje flink uitbreiden. Fietsliefhebbers maken elk jaar het verbijsterende aantal van 2,3 miljard fietstochten in Europa. Een onderzoek uit 2012 in opdracht van het Europees Parlement toonde aan dat 20,4 miljoen fietstoeristen één of meerdere nachten van huis blijven tijdens hun fietsreizen.

Op langeafstandsroutes fiets je door veel verschillende landschappen op een rustig tempo, zodat je tijd hebt om de omgeving op je te laten inwerken. Als je verder weg van je gebruikelijke fietsgebied gaat rijden, merk je dat het landschap geleidelijk overgaat van het vertrouwde naar het bijzondere.

Hier in Brussel zijn we omringd door winkels, het groen van het park en de bewegingen van mensen op fietsen en in auto's. Het zijn slechts momentopnames van een route die zeer diverse en boeiende landschappen in petto heeft. Van de schilderachtige kasseienstraatjes in Canterbury tot aan de traditionele Trulli-huisjes in Puglia, het fietsen van de EuroVelo 5-route is een ware tijdreis door uiteenlopende regio's en culturen.

Laat je werk voor wat het is en volg de route vanuit Brussel langs Chateau La Hulpe richting de fascinerende stad Namen, de hoofdstad van Wallonië. Fiets vervolgens het groothertogdom Luxemburg binnen nadat je de Belgische Ardennen hebt doorkruist. Rijd verder naar het zuiden door de glooiende heuvels en schilderachtige wijngaarden van de Franse regio's Champagne en Lotharingen, en geniet van de rijke historie die hier in de bodem is gegrift. Vervolg de route naar de weidse panorama's en de grootsheid van de Zwitserse Alpen met zijn besneeuwde bergtoppen en kristalblauwe meren.

Verderop in Italië voert de reis je door de romantische landschappen van Toscane en Umbrië met zonovergoten wijngaarden, cipressen en middeleeuwse stadjes op heuveltoppen. Een reis zoals deze is niets minder dan een groot openluchtmuseum boordevol kunst, cultuur en historie die uitnodigt om verkend te worden. Tegen de tijd dat je de haven van Brindisi bereikt, heb je een dwarsdoorsnede van Europa gezien, rijk aan geschiedenis, cultuur en natuurschoon.

Waar brengt jouw fiets je naartoe?

Je kunt je fiets gebruiken om files te ontwijken en je dagelijkse portie beweging te krijgen. Maar je kunt ook het avontuur van je leven beleven. Of je nu zoekt naar de ondersteuning van een e-bike of naar een robuuste trekkingfiets, er is altijd een geschikte fiets voor jou. Met de juiste afstelling en uitrusting heb je alles onder handbereik om nieuwe gebieden te verkennen en het plezier te ontdekken om op eigen kracht avonturen te volbrengen.

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen

Verhalen
Hoe ver kun je met een e-bike? Van Barcelona naar Girona
Tips & tricks
Hoe je de juiste e-bike kiest