E-biken moet een gemakkelijke en leuke ervaring zijn. Maar hoe blijf je genieten als de temperatuur daalt? Door je e-bike in de winter goed te onderhouden, zorg je voor consistente prestaties, een aangenamere rit en een langere levensduur van je fiets. Daarom hebben we de winnaar van de Shimano Mechanics Championships UK van dit jaar gevraagd naar zijn beste onderhoudstips voor e-bikes in de winter.

E-bike-onderhoud in de winter

Shimano Mechanic of the Year-winnaar Dan Shuttleworth werkt bij We Cycle, de grootste fietsenwinkel van Noord-Wales. Vanuit zijn uitgebreide ervaring in het onderhouden van de fietsen van klanten geeft hij deze tips. 'De winter kan een uitdagend seizoen zijn voor e-bikes, maar met de juiste zorg en aandacht blijft je e-bike een betrouwbare metgezel tijdens deze koudere maanden', legt Dan uit.

'Ten eerste is het belangrijk om de instructies van de fabrikant voor het onderhoud van de accu in de winter op te volgen. Houd je accu op de aanbevolen temperatuur, normaal gesproken een comfortabele binnentemperatuur van 10-20 graden Celsius, en zorg ervoor dat je je aan de laad- en ontlaadcycli houdt, zelfs als je minder fietst.'

Het volgende geldt voor alle fietsen, vooral e-bikes: 'Het is heel belangrijk om je fiets in de winter goed schoon te houden en te onderhouden. Water, modder en zout van de weg kunnen schade veroorzaken als je niet goed schoonmaakt en smeert. Zodra je fiets schoon is, smeer je het frame in met PTFE-smeermiddel om te voorkomen dat vuil eraan blijft plakken, waardoor je volgende wasbeurt veel gemakkelijker wordt', tipt Dan.

Je kunt ook buiten de werkplaats goed voor je fiets zorgen. 'Wees lief voor je aandrijflijn en gebruik het volledige versnellingsbereik in plaats van te vertrouwen op de motor om de snelheid aan te passen. Als je je fiets gebruikt op de manier waarop deze is ontworpen, zal dat je fietsplezier vergroten en zal het ervoor zorgen dat de onderdelen van je aandrijflijn gelijkmatig slijten, waardoor ze langer meegaan.'

Ten slotte herinnert Dan ons nog aan het belang van veiligheidscontroles. 'In barre, winterse omstandigheden moet je je e-bike vóór elke rit controleren. Vooral gruis en zout zijn slecht voor de remblokken, dus check ze goed. Als je je eigen check niet vertrouwt, breng je fiets dan naar een gerenommeerde fietsenwinkel. Als je je fiets bij ons langsbrengt, nemen we specifieke tips met je door en leren we je meer over het onderhoud van je eigen fiets, zodat je het hele jaar door een betere fietservaring hebt.'

Voorbereiden op de winter 

Het blijkt dat je fiets klaarmaken voor de winter voorafgaand aan het seizoen een goede tijdsinvestering is. Overweeg winterspecifieke banden die extra lekbestendig zijn en loopvlakpatronen hebben die zijn ontworpen voor grip in natte of gladde omstandigheden. Misschien wil je zelfs banden met spikes, afhankelijk van hoe koud het is in het gebied waar je woont.

Natte wegen, vooral als ze worden behandeld met gruis en zout, kunnen de slijtage van je fietsonderdelen versnellen. Gebruik een iets zwaardere olie die een uitstekende bescherming biedt en probeer je fiets regelmatiger schoon te maken dan in de zomer.

Versla de kou op een e-bike

Het lijken misschien veel voorbereidingen, maar e-biken in de winter geeft zoveel voldoening. Het is makkelijk om te stoppen als het weer slecht wordt, maar als je tijdens de wintermaanden je fietsritme volhoudt, blijf je profiteren van alle gezondheidsvoordelen van e-biken.

Tijd buiten in natuurlijk licht helpt je humeur en welzijn te verbeteren, vooral tijdens de lange donkere dagen van de winter. E-biken kan helpen om een deel van de lekkernijen waar we tijdens dit seizoen van genieten te verbranden, waardoor je fit blijft voor de lente.

Met de juiste kledingkeuze versla je het koude weer met gemak. Laagjes kleding toevoegen of verwijderen is essentieel om je temperatuur te helpen reguleren. Technische stoffen zijn geweldig om de wind buiten te houden en je lichaam te isoleren, dus het is de moeite waard om te investeren in een goed fietsjack.

Een van de voordelen van e-biken in de winter is dat je zelf kunt bepalen hoeveel inspanning je levert. Als je harder wil werken, kun je de ecomodus gebruiken; zo verhoog je je hartslag en lichaamstemperatuur. Als je kou en vocht door zweet wilt vermijden, kun je je e-bike het werk laten doen.

Shimano Service Center

Mocht je professionele hulp nodig hebben bij het winteronderhoud van je e-bike, kom dan gerust langs bij je dichtstbijzijnde Shimano Service Center. Onze gecertificeerde monteurs staan altijd klaar om je te helpen om je e-bike-ervaring in de winter te optimaliseren.

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen

Tips & tricks
Je fiets schoonmaken in 20 minuten
Tips & tricks
Maak je fiets klaar voor de winter