Düsseldorf ligt aan de oevers van de Rijn, waardoor je er als fietser gemakkelijk kunt navigeren. Maar wat is de beste manier om van de Duitse "tuinstad" te genieten? We spreken de lokale BMX-prof Adrian Warnken terwijl hij ons rondleidt in deze aflevering van Cycling in the City: Düsseldorf.

Düsseldorf is een stad die al honderden jaren groeit en evolueert. De prachtige oude binnenstad blijft levendig, terwijl de moderne architectuur en industriële ruimtes van economisch belang zijn. Ten oosten van de rivier vind je de Altstadt, de oude binnenstad, waar de geplaveide straatjes en oude gebouwen trillen van de geschiedenis, waaronder de torenhoge St. Lambertuskerk, de Burgplatz en de geboorteplek van Heinrich Heine. Het hart van de stad ligt ten westen van de rivier met moderne, bruisende winkelstraten, waarvan de bekendste de Königsallee is.

Düsseldorf – Cycling in the City

De MedienHafen, Mediahaven, ligt in het zuidwesten en biedt een spectaculair aanbod aan ultramoderne architectuur, waardoor het één van de meest moderne industriële gebieden in Düsseldorf is. De stad is enorm groen, ongeveer een derde van de oppervlakte bestaat uit parken. Hofgarten, net ten noorden van de Altstadt, is de oudste en grootste, met bomenlanen, aangelegde tuinen, vijvers en dieren die een rustgevende onderbreking bieden van de stedelijke energie van de stad.

Met een relatief vlak landschap, schilderachtige paden langs de rivier en korte afstanden tussen bezienswaardigheden, is het een heel logische keuze om Düsseldorf op de fiets te verkennen. De stad biedt een deelfietssysteem om toeristen en de lokale bevolking te helpen de stad op twee wielen te bezoeken. Nextbike, powered by Tier, heeft meer dan 700 fietsen die je via een app kunt huren, waardoor iedereen op een handige en toegankelijke manier kan fietsen in Düsseldorf.

Onze gids voor vandaag is Adrian Warnken, een professionele BMX-rijder voor wie dit stedelijke landschap een bekende speeltuin is. 'Elke dag rijd ik 45 minuten door de stad naar mijn werk en terug. Ik woon in het uiterste noorden van Düsseldorf, vlak bij de luchthaven, net buiten de stad, maar ik kan binnen 15 minuten in het centrum zijn. Binnen een paar minuten ben ik bij de rivier.’

Düsseldorf – Cycling in the City

Zelfs voor een vreemdeling is het gemakkelijk om de weg te vinden in Düsseldorf, omdat de Rijn een centrale route vormt. 'Het is supereenvoudig om op de fiets door de stad te navigeren. Er zijn vijf bruggen, zodat je gemakkelijk naar de andere kant van de rivier kunt gaan', zegt Adrian.

Terwijl we op pad gaan voor een ritje door de stad, laat Adrian alle skills zien die je van een BMXer mag verwachten. Zelfs op een e-bike rijdt hij zelfverzekerd over kruispunten en leidt ons langs het eerste gedeelte van het fietspad: 'Ik was altijd een auto-man, maar het verkeer in Düsseldorf is vervelend. Als kinderen zaten we altijd op de fiets, en nu is het de meest efficiënte manier om door de stad te reizen. Ik kan geen goede reden bedenken waarom ik hier met de auto zou moeten rijden.'

Düsseldorf – Cycling in the City

Tijdens het fietsen legt Adrian ons de stad snel uit: 'Er zijn parallelle wegen die naar het pad langs de rivier leiden. De stad is best efficiënt georganiseerd, maar voor fietsers kan het nog veel beter. Ik voel me zelfverzekerd en comfortabel op de fiets. Ik heb 20 jaar praktisch op de fiets geleefd en ge-BMX't, maar niet iedereen heeft zoveel zelfvertrouwen als ik. Mijn vrienden zeggen dat ze meer zouden fietsen als er meer fietspaden waren. Vroeger was dat een probleem, maar tegenwoordig worden alsmaar meer autowegen in fietspaden getransformeerd.'

Als om zijn punt te bewijzen, rijden we over een vrijwel leeg, breed fietspad met slechts een handjevol fietsers. Adrian vertelt: 'Er worden alsmaar meer autowegen in fietspaden getransformeerd.  Dat maakt het lastiger voor auto's en zorgt voor meer file. Dit zou nog meer automobilisten moeten aanmoedigen om de fiets te pakken – ze zien mij zonder problemen langsrijden!' Helaas hebben automobilisten nog steeds moeite om hun voertuig te laten staan. 'Als automobilisten vastzitten in het verkeer, kijken ze je boos aan. Het is niet mijn schuld dat je vastzit in je auto!' lacht hij.

Düsseldorf – Cycling in the City

In Düsseldorf komen e-bikes goed van pas dankzij de wind. 'Gisteren was het zo winderig! Het kostte me bijna een uur om op mijn werk te komen. Heel vermoeiend', vertelt Adrian, wat ons allemaal dankbaar maakt dat we tegenwoordig e-bikes hebben. De Rijn, die door het centrum van de stad loopt, laat aanzienlijke gaten tussen de gebouwen achter waar de wind doorheen kan fluiten. 'Het kan erg winderig zijn. Mijn vrienden die architect zijn, zeggen dat sommige nieuwe gebouwen in de stad onbedoeld zoiets als een windtunnel hebben gecreëerd.' 

Adrian werkt bij Skatepark Eller. 'Skate Park Eller is één van de grootste skateparken van Duitsland – het draait allemaal om maatschappelijk werk, kinderen helpen en fietsen. Sommige BMX-ers vinden ons niet zo cool, maar de kinderen en ouders vinden het geweldig wat we doen! Het is heel leuk om te zien hoe andere kinderen zich ontwikkelen zoals ik.'

Düsseldorf – Cycling in the City

Op slechts enkele kilometers van het stadscentrum ontvouwt zich het platteland rond Düsseldorf. Fietsers kunnen hier verdwalen in de rust van de groene uiterwaarden van de Rijn of het pittoreske Grafenbergbos. Veel goed bewegwijzerde fietspaden reiken tot in de verte en vormen een perfecte balans met het metropolitische hart van Düsseldorf. Langs de rivier rijden wielrenners, gezinnen met kleinere kinderen en ouderen op stadsfietsen.

Adrian mijmert over het karakter van de wielersport. 'Ik zou gewoon willen dat meer mensen van fietsen zouden genieten', zegt Adrian. Wij zijn het daar volledig mee eens.

Düsseldorf – Cycling in the City

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen

Verhalen

Barcelona - Fietsen in de stad

Verhalen
Kopenhagen - fietsen in de stad