Kopenhagen is de ideale mix tussen Scandinavisch cool en Europees chique. Daarnaast is het de perfecte stad voor fietsers. De hoofdstad van Denemarken is de thuisbasis van bakfietsfabrikant Larry vs. Harry en is de plek waar fietsen het primaire vervoermiddel is geworden. Kopenhagen is vaak verkozen als een van de gelukkigste steden van Europa, dus we gingen op onderzoek uit om te zien of de fietspassie van de lokale bevolking daar iets mee te maken heeft.

We spraken af met Klara Hansen, wedstrijdmountainbikester en inwoonster van Kopenhagen. "De stad is gemaakt voor fietsers en niet voor automobilisten," legt Klara uit terwijl ze ons vertelt over de hoffelijkheid die mensen hier tonen ten opzichte van fietsers. "In Kopenhagen is fietsen een onderdeel van ieders dagelijks leven. We fietsen naar het werk, we gaan op bezoek bij vrienden en verkennen de stad. Mensen fietsen hier van jongs af aan en daarom voelt het voor ons heel natuurlijk om overal met de fiets naartoe te gaan."

"Kijk eens naar de fietspaden," zei Klara tijdens ons ritje door de stad. "Ze zijn altijd druk en dat zegt veel over de stad, nietwaar? Fietsers hebben voorrang en dat kan verwarrend zijn voor bezoekers." En inderdaad, een snelle blik op de Koningin Louise-brug leert je dat auto's in ieder geval in deze stad ondergeschikt zijn aan andere verkeersdeelnemers.

De beste fietsstad ter wereld?

Het stadsbestuur van Kopenhagen timmert flink aan de weg om in 2025 'de beste fietsstad ter wereld te worden'. De stad heeft zich in 40 jaar tijd ontwikkeld van een met auto's verstopte metropool tot een stad waar dagelijks 150.000 mensen naar hun werk of naar school fietsen. Dat betekent gemiddeld genomen dat 49% van alle woon-werkverkeer per fiets gaat. Tot aan 2025 wil de stad de capaciteit van de fietspaden verder vergroten om ruimte te bieden aan nog eens 60.000 fietsers.

Door de stad veilig te maken voor fietsers is het gemakkelijker om je vrij te bewegen en te genieten van gezonde activiteiten. Klara vertelde ons dat alle delen van de stad volledig met elkaar verbonden zijn via fietspaden. "Het is hartstikke fijn dat er geen auto's zijn toegestaan in het stadscentrum. Je weet dat je veilig bent en daardoor is het makkelijker om je te verplaatsen."

Nu auto's steeds minder welkom zijn binnen de stadsgrenzen, komt de oplossing voor logistieke problemen in de stad uit onverwachte hoek: de bakfiets! Alleen al in Kopenhagen rijden er meer dan 40.000 bakfietsen rond. "Bakfietsen zijn superpopulair, zeker bij gezinnen met kinderen.  Ik heb gewerkt voor een bedrijf dat bakfietsen gebruikt in plaats van gemotoriseerde voertuigen in de stad. Het is veel handiger om je hiermee te verplaatsen."

Zowel jonge als oude inwoners van Kopenhagen zijn enthousiast over de bakfiets. Van bakfietsfabrikant Larry vs. Harry tot aan de koninklijke bakfiets die kroonprinses Mary van Denemarken gebruikt om haar kinderen naar school te brengen, zijn deze door spierkracht aangedreven krachtpatsers het ultieme hulpmiddel geworden voor stedelijk vervoer. Hoewel je in Kopenhagen over relatief vlakke fietspaden rijdt, is het prettig als je met een zware lading over voldoende versnellingen beschikt. Of je gaat nog een stapje verder en kiest voor een e-cargofiets om alles uit je rit te halen, zoals je in het onderstaande verhaal kunt lezen.

 

Producten
Maak kennis met SHIMANO STEPS E-Cargo
Kopenhagen - fietsen in de stad

Fietsen door Kopenhagen

Klara bood ons aan om een bakfietstocht door de stad te maken en die uitdaging gingen we graag aan. We vertrokken vanuit het iconische Nyhavn en reden langs de kleurrijke waterkant, een van de meest herkenbare plekken van Kopenhagen. "In Nyhavn lijkt de zon altijd te schijnen," aldus Klara terwijl we door deze buurt fietsten. "Het ligt direct aan de grachten en je kunt er gemakkelijk een rustig plekje vinden om wat te drinken met vrienden." En inderdaad, de achtergrond is prachtig, maar wees ook voorzichtig terwijl je er fietst, want enthousiaste toeristen springen zo op het fietspad om foto's te maken in deze omgeving.

Het is slechts een kort ritje van Nyhavn naar de Universiteit van Kopenhagen (KU) in Freu Plads, waarbij je door een druk gebied met bars, winkels en universiteitsgebouwen fietst en studenten moet ontwijken die zich haasten naar hun volgende college. Het universiteitsgebouw dateert uit de 15e eeuw en is net zo indrukwekkend als de lijst met oud-studenten, waaronder Nobelprijswinnaar Niels Bohr tot aan de bedenker van het moderne sprookje Hans Christian Andersen. Inderdaad, een sprookjesachtige plek. 

Richting het noorden staken we de Koningin Louise-brug over, die het centrum van Kopenhagen verbindt met de levendige wijk Nørrebro. Dit is echt een van de meest bijzondere gebieden ter wereld. De brug is een hangplek, een fietshub en een van de drukste fietssnelwegen in Kopenhagen. Door een netwerk van fietsbruggen kun je de meren en kanalen oversteken en dat zorgt ervoor dat je de stad in kunt komen zonder dat er knelpunten ontstaan. "De brug over de Sørne is het meest gebruikte fietspad ter wereld," aldus Klara. "Mensen zitten langs de brug te chillen. Het is een klassieke plek voor bezoekers en locals om elkaar te ontmoeten." 

Kopenhagen - fietsen in de stad

Fietsen door Kopenhagen is een bijzondere ervaring. Tijdens onze toer met Klara viel ons op hoe aardig de mensen waren terwijl we door een van de mooiste en fietsvriendelijkste steden van Europa reden. Als je Kopenhagen ooit gaat bezoeken, raden we je aan om absoluut een fietsritje door de stad te maken. Het spreekt bijna vanzelf dat huurfietsen overal te vinden zijn!

Kopenhagen - fietsen in de stad

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen

Verhalen

Barcelona - Fietsen in de stad

Verhalen
Voel de opwinding van 's avonds fietsen in de stad